Kattoon kiinnitettävä kiipeilyhimmeli

Teksti:

Kattoon kiinnitettävä kiipeilyhimmeli

Teksti:

Joulun kunniaksi askartelemme himmelin. Tosin tällä kertaa kyseessä on kattoon roikkumaan tuleva papukaijan kiipeilyhimmeli, joka on hieman jykevämpää tekoa, kuin perinteinen olkihimmeli.

Tämän kiipeilytelineen etuna on se, että sen alle tulevan korin ansioista sitä voi käyttää helposti missä tahasa ilman, että linnun jätökset päätyvät lattialle. Kori on helppo siivota vaihtamalla siitä sanomalehdet.

Kiipeilytelinettä varten tarvitset seuraavia tarvikkeita:

  • Riittävästi puuta
  • Ruuveja
  • Ruuvattavia silmukoita
  • Ketjua (tai mahdollisesti narua)
  • Pikakiinnityslukkoja ja/tai vastaavia
  • Jokin telineen alle koriksi

Työkaluina käytin sahaa, poraa, pihtejä ja ruuvimeisseliä.

Papukaijan kiipeilytelineen alustan kasaaminen

Aloitin rakentamisen sahaamalla neljä pitkää palasta sekä viisi lyhyempää runkoa varten. Näiden lisäksi tarvitset vielä neljä lyhyempää pystypuuta. Sopivia mittoja varten kannattaa miettiä telinettä käyttävän linnun kokoa.

Rakensin ylä- ja alaosat poraamalla pitkiin puihin reiät päihin ja kiinnittämällä ne poikkipuihin riittävän jykevillä ruuveilla. Käytin tätä varten 80mm ruuveja, jotka vaikuttivat sopivilta.

Papukaijan kiipeilytelineen runko valmiina

Kun ylä- ja alaosat olivat valmiina, kasasin rungon kokoon. Kiinnitin myös silmukkaruuvit ylös (kattoon kiinnittämistä varten) sekä alas (alas tulevaa koria varten).

Papukaijan kiipeilytelineen osasten kiinnitys

Kiinnitin ketjun telineeseen kiinni ketjun korjaamista varten olevilla lenkeillä. Tämä ei ole aivan yhtä tiukka, kuin avainrengas, joten en usko, että siihen saisi kynttä helposti kiilautumaan jumiin, sillä se joustaa riittävästi. Ketjuksi valitsin niin suurella silmäkoolla varustettua ketjua, ettei siihenkään saa kynttä kiilattua jumiin.

Papukaijan kiipeilytelineen alle tuleva kori

Taittelin verkosta kiipeilytelineen alle tulevan korin. Käytännössä siis leikkasin verkon sopivan kokoiseksi, leikkasin kulmasta palasen pois ja vanerin avulla taitoin tarkasti ulommaisen reunan ylös koriksi.

Voit verkon sijaan käyttää esimerkiksi kukkaruukun alustaa tai muuta sopivaa koria. Varmista vain, että se on jonkin verran telinettä isompi, jotta lintujen jätökset oikeasti päätyy sinne.

Valmis papukaijan kiipeilyteline

Kiipeilyteline valmiina odottamassa kiinnittämistä kattoon. Alla oleva kori on kiinnitetty S-koukuilla, jotka eivät välttämättä ole riittävän hyvä ratkaisu, mutta seurailen tilannetta. Koriin laitoin sanomalehteä, joka pitää jätökset ja roskat hyvin kurissa.

Tässä vaiheessa sahasin myös ylempiä pitkiä puita lyhyemmiksi, jotta telineeseen olisi mahdollisimman helppo laskeutua. Kiinnitin myös silmuruuvit ylempiin poikittaisiin puihin, jolloin siihen saa helposti kiinnitettyä leluja.

Kirjoittaja:

Jarmo on Papukaija.fi-sivuston perustaja ja ylläpitäjä. Hän on Nurmijärvellä asuva lintuharrastaja, joka yrittää parhaansa mukaan auttaa suomalaisia lintuharrastajia jakamalla tietoa. Jarmo toimii tällä hetkellä myös Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liitto ry:n puheenjohtajana ja Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n hallituksessa.

Vastaa

Roskapostin esto *