Papukaija.fi – Papukaija lemmikkinä

Muuttamalla useita pieniä asioita lemmikkipapukaijasi ympäristössä voit ajan kanssa saada suuremmankin vaikutuksen sen hyvinvointiin. Tämä sivusto auttaa näiden pienten askelten ja joskus isompienkin harppausten ottamisessa.

Papukaija.fi -sivusto lemmikkipapukaijojen omistajille

Papukaija.fi – Papukaija lemmikkinä on yhden lemmikkilintuharrastajan ylläpitämä suomenkielinen muille lemmikkilintuharrastajille suunnattu nettisivu, jonka tarkoitus on tarjota ihmisille lisää tietoa linnun (ja erityisesti papukaijan) pitämisestä lemmikkinä ja samalla ehkä parantaa lemmikkeinä elävien lintujen oloja Suomessa.

Käytännössä kaikki jakamani tieto perustuu muiden tuottamaan tietoon; esimerkiksi koulutukseen liittyvät asiat pohjautuvat jo 30-luvun lopusta lähtöisin olevaan tutkimukseen ja sen sovelluksiin. Pyrkinkin pitämään lähteeni mahdollisimman hyvin esillä, sillä en halua luoda käsitystä, että olen itse keksinyt näitä asioita. Tavoitteenani onkin lähinnä opiskella asioita itse (joskus haastavammista lähteistä) ja jakaa tätä tietoa muiden harrastajien kanssa.

Sivusto käsittelee lähinnä papukaijoja (joskus kutsutaan myös koukkunokiksi) ja jättää pääosin huomioimatta muut lemmikkilinnut. Tällä en halua missään nimessä väheksyä muita lemmikkilintuja. En vain itse omista niitä enkä uskalla niistä kirjoittaa.

Aloitin sivuston kevät-talvella 2010 nimellä ”Lintu lemmikkinä”. Tulin kuitenkin nopeasti siihen tulokseen, että sivuston rakenne kaipaa uudistusta, sillä alkuperäinen layout oli suunniteltu jo edellisenä vuonna. Samassa rytäkässä varasin helpommin muistettavan ja tunnistettavan domainin papukaija.fi ja muutin sivuston nimen.

Miksi perustin sivuston?

Ajatus lemmikkilintuaiheisesta sivustosta alkoi kypsymään vuoden 2009 aikana. Kirjoittaessani kirjaani tiesin, että tarvitsin sille omat sivut nettiin. Kun kevään aikana päätin, etten enää jatka SPY:n Siipipeili-lehden päätoimittajana, sivusto löi kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Kirjan mainostamisen lisäksi tästä sivustosta tuli hyvä paikka, johon voin kirjoittaa artikkeleita. Pyrin muutenkin aktiivisesti hankkimaan lemmikkipapukaijoihin liittyvää tietoa, joten jaan sitä mielelläni muidenkin harrastajien kanssa.

Artikkeleiden lisäksi sivuston sisältö on hieman laajentunut. Linkit, kirjasuositukset ja videot täydentävät kokonaisuutta. Tavoitteenani on kasata suuri määrä tällaista sisältöä yhteen paikkaan.

Artikkeleiden julkaisupaikan ja tiedon levittämisen lisäksi sivusto on minulle myös mielenkiintoinen projekti, jonka suunnittelu, toteuttaminen ja ylläpito käy hyvin harrastuksesta. Sivusto toimiikin eräänlaisena hiekkalaatikkona, jolla voin testata vapaasti erilaisia uusia ideoita.

Artikkeleiden julkaisusta

Julkaisen sivustolla artikkeleita satunnaisesti. Tämän lisäksi kirjoittelen ajoittain pienempiä tekstejä blogiin. Jatkossa aikataulu riippuu siitä, miten paljon minulla riittää aiheita, joista kirjoittaa, sekä siitä, miten ehdin kirjoittamaan.

Julkaisen mielelläni myös muiden kirjoittamia artikkeleita. En odota ammattimaista tasoa, sillä olemme kaikki harrastajia. Autan myös mielelläni kirjoitusprosessissa, jos tarvitset apua.

Kuvista ja grafiikoista

Jos erikseen ei ole mainittu, kuvat ovat yleensä itse kuvaamiani. Joskus käytän maksuttomia stock-kuvia ja Creative Commons -lisensoituja kuvia, joiden tiedot löytyvät käytettävien lisenssien mukaisesti.

Papukaija.fi -sivuston ja Myydään papukaija -sivuston logojen kuvat on piirtänyt Anni Pohja.

Sivuston bannerin sateenkaarilurien kuvaaja on Tiffany Hunt / freeimages.com.

Linkittäminen

Jos pidät sivuston sisältöä arvokkaana ja haluat lisätä linkin omille nettisivuillesi, olen tästä tietenkin erittäin kiitollinen. Voit lisätä linkin suoraan tekstilinkkinä tai käyttää jotain alla olevista bannereista. Sen lisäksi, että joku voi päätyä sivulle linkin kautta, nostavat linkit sivuston ja sen artikkelien hakukonenäkyvyyttä, auttaen ihmisiä löytämään tietoa paremmin.

papukaija-fi-800x150

papukaija-fi-400x100

papukaija-fi-300x50

papukaija-fi-300x300

papukaija-fi-250x250

Sivuston ylläpitäjän terveiset

Koska Suomesta ei löydy varsinaisia asiantuntijoita liittyen lemmikkeinä eläviin papukaijoihin, niiden hyvinvointiin tai niiden käyttäytymiseen ja kouluttamiseen, on kaltaisteni harrastajien levitettävä tietoa. Eri ihmiset toimivat eri tavoilla: monille paras tapa on toimia vain yhdistyksen kautta. Itse halusin kuitenkin perustaa tämän sivuston ja tuottaa materiaalia myös itsenäisesti.

Ei kuitenkaan kannata hämääntyä argumenteista, joiden mukaan tällaisessta tilanteessa kaikkien mielipiteet olisivat samalla viivalla. Se, mitä joku ihminen ”maalaisjärjellään” ajattelee, voi toisen mielestä olla aivan älytön asia. Tällaisessa tilanteessa on tärkeä tukeutua faktapohjaiseen tietoon, ja moniin asioihin löytyykin vastauksia tieteestä sekä vuosikymmenien kokemuksen omaavilta ammattilaisilta.

Internettiin kuka tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa. Tästä syystä en toivokaan, että minua uskottaisiin, koska niin kirjoitan. Pyrin perustelemaan väitteeni mahdollisimman seikkaperäisesti, sekä pyrin aina pitämään lähteeni esillä: näin kuka tahansa voi käydä tarkistamassa väitteeni paikkaansapitävyyden. Virheitäkin varmasti joskus sattuu ja myönnän olleeni väärässä, jos joku näin osoittaa. Jos jokin asia jää epäselväksi tai olet erimieltä, kysy!

Itse en ole sarjassamme ”vuosikymmenien kokemuksen omaava harrastaja”, vaan vasta suhteellisen tuore harrastaja. Hankin ensimmäisen lintuni (neitokakadu Loki) vuoden 2006 alussa. Sen jälkeen parvi on kasvanut ja omia lintuja löytyy tällä hetkellä neljä: kaksi neitokakadua ja kaksi kultaposkiamatsonia. Tämän lisäksi katon alta löytyy myös tyttöystäväni viisi neitokakadua, kultaposkiamatsoni, senegalinkaijan ja mosambikinkaijan hybridi ja viiriäiset.

Sen, mitä lyhyellä kokemuksella menetän, pyrin korvaamaan mahdollisimman syvällisellä perehtymisellä aiheeseen. Vaikka tieto ei korvaa kokemusta, mielestäni kaikki kokemus vaatii pohjalleen riittävän ymmärryksen aiheesta. Se auttaa ymmärtämään ja selittämään havaintoja. Ilman perehtymistä aiheeseen riskinä on päätyä tulkitsemaan asioita väärästä näkökulmasta ja rakentaa kokemuksiaan tämän pohjalle. Käytännössä sivuston avulla haluan jakaa itse oppimaani tietoa muiden kanssa sitä mukaa, kun opin mielestäni tärkeitä asioita.

Itse aloitin tekemään asioita ”perinteisellä tavalla”, joka korosti kuria ja sitä, että eläin laitetaan tekemään mitä halutaan. Tämä johti vain ongelmiin, joita edelleen korjaillaan hiljalleen. Tästä sain myös kipinän perehtyä aiheeseen, jotta pystyisin auttamaan muita ihmisiä ja estämään sen, että he joutuisivat tekemään samat virheet, kuin itse tein.

Mitä enemmän olen opiskellut asioita, sitä paremmin olen ymmärtänyt, että miten vähän todellisuudessa ymmärrän. Monet ohjeet pojautuvat siihen, miten on jo pitkään tehty, mutta näillä ei ole välttämättä mitään konkreettista pohjaa. Mielestäni lemmikkilintuharrastuksessa tärkeintä onkin sopiva asenne: halu tarjota lemmikeilleen niin hyvät olosuhteet, kuin realistisesti mahdollista. Tähän sisältyy myös halu oppia uutta ja kyky tarkastella omaakin toimintaa kriittisesti.

Tosin varsinkin perehtyessäni käyttäytymiseen ja kouluttamiseen on ollut mukava huomata myös se, että miten eri palikat loksahtavat yhteen ja muodostavat loogisen kokonaisuuden, joka antaa hyvän viitekehyksen tulkita lemmikkinä elävän papukaijan toimintaa.

Haluan kuitenkin painottaa, etten ole alan asiantuntija, vaan harrastaja. Vaikka pyrinkin varmistamaan tiedon oikeellisuuden huolella, virheitä voi aina sattua. Tästä syystä otan mielelläni vastaa palautetta liittyen kirjoituksiini.

– Jarmo