Hoito ja hyvinvointi

Kategorian artikkelit käsittelevät lemmikkipapukaijan hoitoa ja pitämistä lemmikkinä. Pääpaino on yleisen tarkastelun sijaan hyvinvointiin vaikuttavilla asioilla ja konkreettisemmilla ohjeilla, kuten liittyen esimerkiksi ruokavalioon tai virikkeellistämiseen.Sosiaalinen papukaija on kehittynyt elämään lajitoverin kanssa

torstai, 20.7.2017
Jarmo Tuutti

Klassinen kuva isosta papukaijasta on ihmisen olkapäällä istuva kumppani. Suomessa yhä useampi harrastaja on kuitenkin viime vuosien aikana hankkinut isommallekin papukaijalle lajitoverin. Miten papukaija pärjää yksin? Tarvitseeko se lajitoveria seurakseen?

Lue lisää...


Papukaijan soveltuvuus lemmikiksi tieteellisestä näkökulmasta

keskiviikko, 19.2.2014
Jarmo Tuutti

Artikkeli tarkastelee papukaijan pitämistä lemmikkinä Animal Welfare -julkaisussa julkaistun tieteellisen katsauksen pohjalta, tehden huomioita erityisesti suomalaisen lemmikkilintuharrastuksen näkökulmasta.

Lue lisää...


Mitä on lemmikkipapukaijan hyvinvointi?

lauantai, 29.12.2012
Jarmo Tuutti

Lemmikkien kohdalla puhutaan paljon hyvinvoinnista. Mutta mitä tämä hyvinvointi oikeastaan tarkoittaa, sekä mitä lemmikkilinnun omistajan pitäisi siitä ajatella? Tämä artikkeli on pikainen, hieman pohdiskelevampi katsaus haastavaan aiheeseen.

Lue lisää...


Näkökulmia pellettipohjaiseen ruokavalioon

keskiviikko, 1.2.2012
E.B. Cravens

Luonnossa elävät papukaijat ovat kehittyneet miljoonien vuosien aikana syömään pelkästään raakaa, vihreää ja elävää ruokaa. Näiden lisäksi ruokavalioon on kuulunut myös multaa, kaarnaa ja muita orgaanisia aineita.

Lue lisää...


Pienempien papukaijojen virikkeellistäminen ruoalla

tiistai, 3.5.2011
Anni Pohja

Ruoan käytöstä virikkeellistämisessä on puhuttu erityisesti isompien papukaijojen kohdalla paljon. Monet yleiset lelut eivät kuitenkaan sovi pienemmille papukaijoille aivan niin hyvin.

Lue lisää...


Papukaijasta ei ole koriste-esineeksi

perjantai, 11.2.2011
Jarmo Tuutti

Elokuvissa näkee usein papukaijan istumassa pienessä häkissä ”kiltisti”. Papukaija kuitenkin vaatii tilaa ja virikkeitä voidakseen hyvin. Tarkastelen tässä, mitä virikkeellistämisen taustalla on ja miksi se on tärkeää.

Lue lisää...


Ruoan käyttö papukaijan virikkeellistämisessä

sunnuntai, 5.9.2010
Jarmo Tuutti

Virikkeellistäminen on merkittävä osa vankeudessa elävien eläinten, ja täten myös papukaijojen, hyvinvointia. Perinteisten ”passiivisten” lelujen lisäksi viimeaikoina lemmikkipapukaijan virikkeellistämisessä on päätään nostanut myös ruoan käyttö.

Lue lisää...


Lemmikkipapukaijan hyvinvoinnin monet kasvot

perjantai, 28.5.2010
Jarmo Tuutti

Vankeudessa elävien eläinten hyvinvointi ei ole niin yksioikoinen asia, kuin voisi kuvitella. Vaikka joskus papukaijaharrastajien keskuudessa puhutaankin enemmän jostain tietystä aihepiiristä, ei pidä unohtaa, että vankeudessa elävien papukaijojen hyvinvointiin vaikuttavat monet eri tekijät.

Lue lisää...


Papukaijan hyvinvointi yleisötapahtumassa

lauantai, 6.3.2010
Jarmo Tuutti

Joskus on mukava ottaa lemmikkinä elävä papukaija mukaan ja mennä esittelemään sitä yleisölle sekä tapaamaan muita lintuharrastajia esimerkiksi lintupäiville tai messuille. Tällaiset tapahtumat ovat kuitenkin vain omistajia varten, joten on tärkeää, että tällaiset tapahtumat tapahtuvat lintujen ehdolla.

Lue lisää...