Käyttäytyminen ja koulutus

Papukaijojen käyttäytymistä käsittelevät artikkelit pyrkivät pureutumaan syvemmälle näiden eläinten käyttäytymiseen ja sen syihin. Miksi papukaija käyttäytyy tietyllä tavalla? Miten jonkin tietyn ongelman kanssa voidaan toimia ja miten tätä käyttäytymistä voidaan muuttaa? Ajoittain voidaan myös pureutua jonkin yksittäisen asian opettamiseen tarkemmin.Purevalle papukaijalle kuuluu antaa periksi

keskiviikko, 22.2.2012
Jarmo Tuutti

Vanha papukaijan omistajille aikaisemmin kerrottu “viisaus” sanoo, että papukaijalle ei koskaan saa antaa periksi, vaan purematkin pitää kestää, jotta lintu ei oppisi, että puremalla saa tahtonsa läpi. Tämä aluksi järkevältä kuulostava lähestymistapa sisältää kuitenkin monia ongelmia.

Lue lisää...


Koulutusmenetelmien valinta ei ole mustavalkoista vaan harmaan sävyjä

lauantai, 7.1.2012
Jarmo Tuutti

Joskus minua syytetään siitä, että katson asioita liian mustavalkoisesti, kun kyseessä on lintujen kanssa käytettävät koulutusmenetelmät. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa: koulutusmenetelmien valinnassa on kyse aina harmaan eri sävyistä.

Lue lisää...


Helpota oppimista poistamalla esteet

lauantai, 15.10.2011
Jarmo Tuutti

Koulutustilanteessa yksi oppimista hidastava tekijä voi olla se, että linnulta pyydettävän asian tekeminen on tarpeettoman hankalaa. Tämä voi heikentää linnun kiinnostusta tehdä siltä pyydettävää asiaa, vaikka se tietäisi, mitä pitäisi tehdä.

Lue lisää...


Naksutinkoulutusta papukaijalle

keskiviikko, 27.10.2010
Jarmo Tuutti

Naksutinkoulutukseen ja naksuttimen käyttöön tuntuu liittyvän paljon myyttejä. Todellisuudessa kyseessä on yksinkertainen asia. Tämä artikkeli tarkastelee naksuttimen käyttöä papukaijojen koulutuksessa.

Lue lisää...


Papukaija matkahäkkiin ja mukaan

perjantai, 10.9.2010
Jarmo Tuutti

Monille papukaijoille pieneen matkahäkkiin meneminen voi olla pelottava asia. Ja jos se kotona sinne menee, vieraassa paikassa voi tulla vastaan ongelmia. Harjoittelulla tämäkin asia voidaan saada toimimaan sujuvasti.

Lue lisää...


Papukaijan kesyttäminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä

lauantai, 14.8.2010
Jarmo Tuutti

Lintu voi lemmikkinä olla alkuun täysin villi ja ihmistä pelkäävä eläin. Koska se pääsee lentämään karkuun, tämä asia tulee selvemmin esille, kuin terraariossa elävillä jyrsijöillä. Tämä artikkeli käsittelee linnun kesyttämistä samalla minimoiden linnulle aiheutetun stressin.

Lue lisää...


Lemmikkipapukaijojen käyttäytymisongelmia

maanantai, 5.7.2010
Greg Glendell

Tämä artikkeli tarkastelee lemmikkipapukaijojen tyypillisimpiä käyttäytymisongelmia. Artikkelissa tarkastellaan joidenkin näiden selkeitä aiheuttaija, sekä sitä, miten näiden eläinten monimutkaiset tarpeet voidaan täyttää. Tämän lisäksi keskustellaan sovelletun käyttäytymisanalyysin käyttämisestä käyttäytymisen muokkaamiseen.

Lue lisää...


Apua, papukaijani ei palaa häkkiin!

lauantai, 12.6.2010
Jarmo Tuutti

Häkkiin palaaminen on yksi yleinen harmaiden hiuksien aiheuttaja lemmikkipapukaijan omistajalle. Tarkastelen artikkelissa asioita, joiden avulla voit saada tämänkin sujumaan hyvin.

Lue lisää...


Valjaiden pukemisen opettaminen papukaijalle

perjantai, 14.5.2010
Barbara Heidenreich

Valjaat.. niin monet ihmiset haluavat opettaa tämän asian linnulleen. Monille papukaijoille tämä on vaikea asia, joka voi koetella kouluttajien kärsivällisyyttä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että omistajien tulisi luovuttaa positiivisen vahvistamisen käytön kanssa tämän yhteydessä. Se vain tarkoittaa valmistautumista siihen, että aikaa kuluu, ehkä jopa kauan. Mutta minulle tämä on täysin hyväksyttävä asia.

Lue lisää...


Tarvitseeko lemmikkipapukaijalle opettaa ”ei”?

maanantai, 10.5.2010
Jarmo Tuutti

Moni lemmikkilintuharrastaja sanoisi sinulle, että linnun tulee ymmärtää tai oppia ”ei”. Mutta sen oppiminen todella tarpeen linnun kannalta? Voiko lemmikkipapukaija elää kotonamme ilman tämän osaamista?

Lue lisää...