Papukaija lemmikkinä -blogi

Ajatuksia ja kirjoituksia papukaijoista, niiden pidosta lemmikkinä ja suomalaisesta lemmikkilintuharrastuksesta.

Papukaija lemmikkinä -blogi

Ajatuksia ja kirjoituksia papukaijoista, niiden pidosta lemmikkinä ja suomalaisesta lemmikkilintuharrastuksesta.


Papukaijojen häkkikokovaatimukset pakollinen paha

sunnuntai, 21.2.2016
Jarmo Tuutti

“Kuinka ison häkin laji x tarvitsee?” on yleinen kysymys papukaijaa hankittaessa. Vastaus tähän kysymykseen ei ole ihan niin helppo, kuin voisi kuvitella. Tässä muutamia ajatuksiani aiheesta.

Lue lisää...


Lintuharrastuksen myyttejä: Peili papukaijan leluna

torstai, 28.1.2016
Jarmo Tuutti

Peili on ollut perinteisesti erittäin yleinen lelu pienille papukaijoille, kuten undulaateille ja neitokakaduille. Peilileluja löytyy edelleen jopa suomalaisista eläinkaupoista. Tämä yleinen lelu voisi kuitenkin jo joutaa pois käytöstä.

Lue lisää...


Papukaijojen medianäkyvyyden varjopuolet

perjantai, 18.12.2015
Jarmo Tuutti

Ylen hiljattain julkaisema juttu Haminassa asuvasta 46-vuotiaasta papukaijasta aiheutti hieman kuohuntaa lemmikkilintuharrastajien keskuudessa. Osa piti juttua huonona asiana, osa syytti taas toisia ylireagoinnista. Tässä omia ajatuksiani aiheeseen liittyen.

Lue lisää...


Miksi yhdistyksillä on merkitystä?

lauantai, 7.11.2015
Jarmo Tuutti

Varsinkin Facebookin aikakautena ihmisten verkostoituminen ja tutustuminen toisiin harrastajiin suoraan on entistä helpompaa. Sanotaan, ettei yhdistystoiminta ole ihmisille enää niin tärkeää. Itse kuitenkin pidän yhdistyksiä vielä erittäin tärkeänä.

Lue lisää...


Sormia pelkäävä papukaija ja vastaehdollistaminen

lauantai, 3.10.2015
Jarmo Tuutti

Melko usein tulee vastaan sormia tai käsiä pelkääviä papukaijoja. Yleistä tämä tuntuu olevan varsinkin kotia vaihtaneiden pienempien papukaijojen kohdalla. Nopeaa ratkaisua ongelmaan ei välttämättä ole, mutta tilanteeseen voi silti vaikuttaa. Papukaija ei synny sormia valmiiksi pelkäävänä, mutta tietyn iän jälkeen uusiin asioihin tottuminen vaikeutuu. Lisäksi vanhempia, useissa kodeissa kiertäneitä lintuja on voitu ajoittain käsitellä väkisin, […]

Lue lisää...


Minulla on ollut lintuja 20 vuotta, kyllä minä tiedän

torstai, 17.9.2015
Jarmo Tuutti

Nettikeskusteluissa kuulee hyvin erilaisia argumentteja. Joskus hyvin perusteltuja ja faktoihin pohjautuvia, joskus huterammin perusteltuja. Ärsyttävin perustelu kuitenkin on hihasta vedettävä kokemuskortti: “Minulla on ollut lintuja x vuotta”.

Lue lisää...


Voisiko eläinsuojelulain uudistus edistää papukaijojen oloja?

perjantai, 11.9.2015
Jarmo Tuutti

Eläinten hyvinvoinnista välittävänä lintuharrastajana tuntuu joskus, että olen puun ja kuoren välissä, mitä eläinsuojelulakiin tulee. Toisaalta haluaisin lain edistävän lemmikkilintujen hyvinvointia, mutta toisaalta koen, että Suomessakin eläinsuojeluaktivistien tavoitteena on rajoittaa harrastusta paljon tiukemmin, kuin olisi tarve.

Lue lisää...


Olen fanaatikko. Ja ylpeä siitä.

sunnuntai, 22.3.2015
Jarmo Tuutti

Taas vähemmän yllättäen eräässä Facebook-ryhmässä haukuttiin Lemmikkilinnut Kaijuli ry yhdistyksenä ja meidät yhdistyksen aktiivit fanaatikoiksi. Tätä on jo tapahtunut sillä suunnalla pidempäänkin, joten en näitä viitsinut pahemmin noteerata. Nyt kuitenkin sain ajatuksen kirjoitella aiheesta tänne blogiin, pitkästä aikaa.

Lue lisää...


Kieltolaki ei ole ratkaisu eläinten hyvinvointiongelmiin

lauantai, 22.2.2014
Jarmo Tuutti

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu paljon Animalian ja SEY:n pyrkimyksistä tuoda Suomeenkin käyttöön ns. positiivilista. Myös isot papukaijat ja niiden pitäminen lemmikkinä on ollut tapetilla SEY:n toiminnanjohtajan vaatiessa niiden lemmikiksi sopivuuden arvioimista. Olen kuitenkin sitä mieltä, että tällainen positiivilista aiheuttaisi enemmän ongelmia kuin korjaisi niitä.

Lue lisää...


Belgian malli, kissat, koirat ja linnut

sunnuntai, 16.2.2014
Jarmo Tuutti

Eksoottisten lemmikkieläinten harrastajayhdistykset julkaisivat juuri kannanoton, jonka otsikossa luki ”SEY:n ehdotus kieltäisi kissat ja koiratkin”. Kukaan ei tietenkään oleta, että SEY olisi lähdössä kieltämään kissoja ja koiria. Taustalla oli kuitenkin oletus siitä, että tällaisessa positiivilistassa ei välttämättä kohdeltaisi eri eläinlajeja tasavertaisesti. Koska kukaan ei kuitenkaan voisi kieltää kissoja ja koiria, voisivat ne saada takaportin positiivilistalle, vaikka samoilla kriteereillä mitattuna joitain muita lajeja kiellettäisiin.

Lue lisää...