Katosta roikkuva papukaijan palikkalelu

Teksti:

Katosta roikkuva papukaijan palikkalelu

Teksti:

Yksinkertainen perinteinen jyrsittävä, paljon varsinkin isommilla papukaijoilla käytettävä palikkalelu. Lelu on helppo tehdä itse ja siitä voi kehittää paljon erilaisia variaatioita.

Lelua varten tarvitset seuraavat tarvikkeet.

  • Puuta sekä runkoa palikoita varten
  • Palikoita vanhoista leluista yms.
  • Sisalnarua tai käsittelemätöntä nahkaa
  • Kiinnitystarvikkeet

Papukaijan palikkalelun tarvikkeet

Tämän lisäksi työkaluiksi tarvitset:

  • Saha tai sirkkeli
  • Pora

Alkuun tarvitaan suuri määrä palikoita, joten sirkkeli helpottaa elämää merkittävästi. Jos tällaista ei ole käytettävissä, voi palikat sahata myös tavallisella sahalla.

Palikoina voit käyttää mitä tahansa käsittelemätöntä puuta. Usein hauskimpaan vaihtoehtoon pääsee käyttämällä sekaisin erilaisia puupalikoita, kuten kaupasta ostettua ja luonnonpuuta. Puun voi halutessaan myös värjätä esim. elintarvikeväreillä tai marjoilla.

Palikoihin reikiä poratessa kannattaa olla varovainen, jos sitä pitelee käsin kiinni. Palikka voi päästä helposti pyörimään, jos se ei ole kiinni jossain. Turvallisinta olisikin pidellä sitä kiinni esimerkiksi pihdeillä.

Palikkalelun palikoiden kiinnitys

Tässä lelussa käytin ohutta sisalnarua palikoiden kiinnitystä varten. Porasin isompaan palikkaan useamman reiän, pujotin siitä läpi kaksi narua ja tämän jälkeen aloin puhottelemaan palikoita. Tein jokaisen palikan jälkeen solmun, jotta yhden solmun avaaminen ei pudota kaikkia palikoita pohjalle.

Palikkalelun viimeistely

Lelussa voi helposti käyttää vanhoista hajonneista leluista säästyneitä palikoita, joita kannattaakin säästää. Vanhoista leluista saa hyvin myös muita palasia, kuten pikakiinnityslukkoja sekä yleisesti runkoja.

Lopuksi ruuvasin palikan päälle koukun ja laitoin siihen pikakiinnityslukon ja lelu oli valmis annettavaksi amatsoneilleni:


Valmis ison papukaijan palikkalelu

Lelusta pystyy tekemään helposti paljon erilaisia variaatioita. Ylin näistä on värjätty marjoilla. Käyttämällä pienempiä palikoita sekä erityisesti ohuita luiskia ne sopivat myös pienemmille papukaijoille.

Marjoilla värjätty ison papukaijan palikkalelu

Yksinkertainen ison papukaijan palikkalelu

Pienemmän papukaijan palikkalelu

Kirjoittaja:

Jarmo on Papukaija.fi-sivuston perustaja ja ylläpitäjä. Hän on Nurmijärvellä asuva lintuharrastaja, joka yrittää parhaansa mukaan auttaa suomalaisia lintuharrastajia jakamalla tietoa. Jarmo toimii tällä hetkellä myös Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liitto ry:n puheenjohtajana ja Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n hallituksessa.

Vastaa

Roskapostin esto *