Apua, papukaijani ei palaa häkkiin!

Teksti:

Apua, papukaijani ei palaa häkkiin!

Teksti:

Häkkiin palaaminen on yksi yleinen harmaiden hiuksien aiheuttaja lemmikkipapukaijan omistajalle. Tarkastelen artikkelissa asioita, joiden avulla voit saada tämänkin sujumaan hyvin.

Ideaalimaailmassa häkki olisi papukaijan koti ja turvapaikka, jossa se viettää aikaa oman turvallisuutensa ja ympäristön ehjänä säilymisen takia. Todellisuudessa emme kuitenkaan pysty katsomaan papukaijan pään sisälle ja näkemään, miten se suhtautuu häkkiinsä. Näin häkkiin palaaminen voi aiheuttaa joskus ongelmia. Aihe onkin yksi keskustelupalstojen kestoteemoja.

Itse olen elänyt yli kolme vuotta kultaposkiamatsonin kanssa, jota ei pysty käsittelemään. Tämä aikana en ole kertaakaan joutunut ottamaan sitä väkisin kiinni häkkiin saamiseksi, vaan sen on aina päivän päätteeksi kiivennyt häkkiinsä. Toinen nuorempi käsiteltävä kultaposkiamatsonini taas kiipeää häkkiin pyynnöstä itse; en laita sitä yleensä häkin oven suuta pidemmälle.

Tärkein periaatteeni on se, etten laita lintujani väkisin häkkiin. Varsinkin kiinnipitäminen syö luottamusta sekä tekee häkkiin menemisestä tulevaisuudessa vaikeampaa. Lintua ei pidä koskaan ottaa kiinni, jotta se “oppisi, ettei pakeneminen auta”. Tästä se oppii lähinnä sen, että ihminen on pelottava asia. Tämän lisäksi jokainen tällainen tilanne voi olla linnun kannalta erittäin pelottavaa.

Pienellä asioiden miettimisellä ja harjoittelulla voit päästä tilanteeseen, jossa lintusi lentää jopa huoneen toiselta puolelta häkin päälle pyynnöstä ja kiipeää häkkiin.

Liikkeelle ei-käsiteltävästä papukaijasta

Ei-käsiteltävä papukaija on yleensä hankalinta saada häkkiin. Tällaisen ymmärtäminen auttaa toimimaan myös käsiteltävien lintujen kanssa. Kyseessä voi olla esimerkiksi ihmistä pelkäämään oppinut papukaija tai vielä ihmiseen tottumaton poikanen. Kädellä tai kepillä liikuteltavan linnun saa usein kannettua häkkiin sisään, mutta ei-käsiteltävän linnun on kiivettävä sinne aina itse.

On tärkeää, että tällainen lintu saa olla häkissään rauhassa parikin viikkoa uuteen kotiin muuttamisen jälkeen. Näin se voi oppia häkkinsä turvalliseksi paikaksi, johon palata syömään tai juomaan, sekä tottua rutiineihin, kuten tiettyyn orteen nukkumapaikkana. Liian aikainen ulos päästäminen johtaa herkästi ongelmiin häkkiin palaamisen kanssa.

Häkin sijainti on erityisen tärkeää: matalalla oleva häkki mielletään usein turvattomammaksi paikaksi. Häkki olisi hyvä nostaa niin korkealle, että korkeimmat orret ovat ihmisiä korkeammalla. Myös matalalla tai muuten vaikeasti käytettävissä olevan luukun käyttäminen voi aiheuttaa linnulle ongelmia. Pyri tekemään häkkiin kiipeämisestä helppoa.

Ei-käsiteltävän papukaijan kanssa elettäessä ennakointi nousee entistä tärkeämmäksi. Tällainen lintu kannattaa päästää vapaaksi vain, kun et ole itse lähdössä sinä päivänä pois. Näin voit rauhassa odotella lintusi palaamista häkkiin. Sille ei kannata tarjota ruokaa tai juomaa (herkkupaloja lukuun ottamatta) häkin ulkopuolella, vaan on tärkeää, että se oppii niiden löytyvän häkistä.

Myös rutiinit voivat auttaa ei-käsiteltävien papukaijojen kanssa. Jos tarjoat linnullesi iltapalan päivittäin samaan aikaan, saattaa se palata häkkiinsä jo ennakkoon odottelemaan ruokaansa. Samoin vaikuttaa myös ruokien tarjoilu eri aikoina: linnulle voi tarjota aamusta tuoreruokaa (jota ne muutenkin syövät silloin nälkäisinä paremmin) ja jättää siemenet iltaan. Näin häkkiin palaamisesta tulee entistä mukavampi asia, kun lintu tietää häkistä löytyvän herkkuja.

Lintuhäkistä hyvä paikka linnulle

Pitkällä tähtäimellä itse häkki on yksi tärkeimmistä tekijöistä häkkiin palaamisen edistämiseksi (tosin tämä on tärkeää myös yleisesti linnun hyvinvoinnin kannalta). Jos häkki on linnun kannalta epämiellyttävä paikka, lintu luultavasti jäisi mieluiten sen ulkopuolelle. Myös häkissä vietetty aika vaikuttaa asiaan: tarpeettoman vähän aikaa häkin ulkopuolella viettävä lintu ei luultavasti halua palata sinne takaisin.

Ensin kannattaa miettiä, onko lintuhäkki riittävän iso kyseiselle lajille, sekä myös yksilölle. Minimihäkkikokosuosituksia tulisikin noudattaa (tai monesti mielellään jopa ylittää, jos lintu viettää häkissä esim. omistajan työpäivät). Hanki riittävän suuri häkki jo ostaessasi lintua, jottet joudu vaihtamaan sitä suurempaan nopeasti ja menetä tässä rahaa. Monesti poikaset ovat myös aktiivisempia, joten tällöin suurempi häkki voi jopa olla tärkeämpi poikaselle.

Häkki on hyvä sisustaa niin, että lintu pystyy liikkumaan siellä edes hieman luonnollisella tavallaan: esimerkiksi neitokakadut ovat taitavia lentäjiä, joten olisi suotavaa, että ne pystyvät edes hieman pyrähtelemään häkissä. Amatsonit taas kiipeävät jopa pystysuoraa puuta ylöspäin ja roikkuvat vaikka katosta, joten ne tarvitsevat monipuolisia kiipeilymahdollisuuksia.

Sisustamisen jälkeen päästään virikkeisiin: jos leluja ei koskaan vaihdella tai niitä on liian vähän, tulee häkistä varmasti linnun kannalta tylsä paikka. Esimerkiksi Barbara Heidenreich sanoi seminaarissaan Siikaniemessä 2010 vaihtavansa joka kerta yhden lelun, kun laittaa lintuansa häkkiin. Perinteisten lelujen lisäksi kannattaa käyttää monipuolisesti erilaisia ruokaleluja.

Opettelua, opettelua ja opettelua

Kun ympäristö on kunnossa, voit alkaa opettamaan linnullesi häkkiin palaamista. Tämä on paras tapa saada käsiteltävissäkin oleva papukaija häkkiin, sillä huomaat näin heti, jos lintusi ei olisi halukas menemään häkkiin. Jos laitat lintuasi kädelläsi häkkiin, saatat lykätä sen sinne ilman, että lintu ehtii perääntyä ja tärkeät merkit jäävät huomaamatta. Saatat myös vahingossa estää vartalollasi lintua pakenemasta.

Käytännössä häkkiin palaaminen voidaan opettaa samalla tavalla, kuin matkahäkkiinkin meneminen:

  1. Häkkiin kiipeäminen: Alkuun linnun on kiivettävä häkkiin itse esimerkiksi kohteen tai herkun perässä. Herkkua voit pitää joko sormissasi pinnojen läpi tai pudottaa kippoon. Tosin kippo voi vaikeuttaa herkkupalan häivyttämistä, joten kohde tai herkun antaminen kädestä on yleensä parempi vaihtoehto.
  2. Vihjeen lisääminen: Kun lintusi kiipeää ilman ongelmia nopeasti kohteen tai herkun perässä häkkiin, voit lisätä tilanteeseen vihjeen. Itse menen häkin oven viereen, kopautan tiettyä ortta sormellani ja sanon “häkkiin”.
  3. Herkun tai kohteen häivyttäminen: Itse aloin kultaposkiamatsoni Kamin kanssa kätkemään herkkua hiljalleen yhä syvemmälle nyrkin sisään. Näin se hiljalleen ymmärsi, että herkun ei tarvitse olla näkyvillä: sen saa kiipeämällä häkkiin joka tapauksessa. Jos pudotit herkkupalan kippoon, voi sen häivyttäminen olla haastavampaa. Tavoite on kuitenkin sama: saada lintu ymmärtämään, mitä sen pitää tehdä herkun eteen sen sijaan, että se vain seuraisi herkkua häkkiin.
  4. Etäisyyden lisääminen: Voit lähteä liikkeelle kerroista, jolloin lintu on häkin päällä ja pidentää matkaa askel askeleelta. Ennen pitkään lintusi voi pyynnöstäsi syöksyä häkkiin jopa huoneen toisesta nurkasta.
  5. Häkkiin jäämisen harjoittelu: Aina häkin ovea ei kannata lyödä kiinni heti, kun lintu on kiivennyt sinne. Voit myös harjoitella häkin oven sulkemista, aivan kuten matkahäkin kanssa: sulje häkki, palkitse lintu ja avaa se uudestaan.

Kannattaa myös miettiä, mikä on tavoitteesi: haluatko lintusi kiipeävän häkkiin vai haluatko sen kiipeävän tietylle orrelle? Yksittäinen orsi on luultavasti selkeämpi kohde, joten sen kanssa harjoittelu voi olla helpompaa. Erityisesti tässä voisi toimia värikäs betoniorsi tai vastaava. Voit myös opettaa linnun kiipeämään tietylle orrelle, oli se häkin sisällä tai ulkopuolella. Linnulle voi myös olla helpompaa astua orrelle sen ollessa häkin ulkopuolelle ja saat täten enemmän toistoja. Siirtele harjoitteluvaiheessa ortta häkin ulkopuolella eri paikkoihin ja siirrä se hiljalleen häkin sisään.

Häkkiin laittamista on hyvä harjoitella säännöllisesti: jos lintu ymmärtää, että häkkiin pyydettäessä se jää sinne, se ei välttämättä kiipeäkään sinne, jos haluaisi jäädä ulos. Riittävällä harjoittelulla saat tästä asian, joka toimii tilanteessa kuin tilanteessa.

Se toimii tänään, mutta entä huomenna?

Yhdestä asiasta voit olla varma: papukaijasi oppii asioita läpi elämänsä ja muuttaa sen pohjalta käyttäytymistään. Se voi tänään kiivetä häkkiin pyynnöstäsi, mutta entä kuukauden tai vuoden päästä? Tämä oppiminen ei kuitenkaan ole välitöntä ja joskus lintu voi olla halukkaampi palaamaan häkkiin kuin toisilla kerroilla. Näin ongelmat usein yllättävät omistajan: “Kyllä se ennen on antanut laittaa itsensä häkkiin, mutta nyt siitä on tullut jääräpäinen”.

”Se (papukaijasi) voi tänään kiivetä häkkiin pyynnöstäsi, mutta entä kuukauden tai vuoden päästä?”

Jääräpäisyyden sijaan ongelma on oppiminen: lintu on oppinut, että häkkiin ei kannata palata. Kannattaakin olla tarkkana ja reagoida jo pieneen merkkiin potentiaalisista ongelmista, kuten poispäin häkistä nojaaminen, olkapäälle pyrkiminen häkkiin laitettaessa tai haluttomuus mennä pyynnöstä häkkiin, vaikka asia on aikaisemmin sujunut hyvin.

Tällaisten merkkien ilmaannuttua on palattava aikaisemmin käsiteltyjen kysymysten äärelle: onko häkki oikeasti mielekäs paikka linnun kannalta, viettääkö se riittävästi aikaa häkin ulkopuolella, sekä onko asiaa harjoiteltu riittävästi? Jos lintusi vaikuttaa olevan haluton tietyllä kertaa menemään häkkiin, ei sen ovea kannata juuri sillä hetkellä lyödä kiinni: tämä voi vaikeuttaa jo seuraavaa kertaa merkittävästi. Aikainen puuttuminen potentiaalisiin ongelmiin estää niiden eskaloitumisen isoiksi ongelmiksi.

Itse myös palkitsen lintuni häkkiin palaamisesta joka kerta. Palkkio voi olla pieni pähkinän pala, kuorellinen maapähkinä tai jotain herkkuja ruokalelussa. Voit myös käyttää esimerkiksi rapsutuksia tai linnun suosikkileluja. En näe mitään syytä, miksi lintujeni pitäisi palata häkkiinsä joka kerta; ne eivät voi ymmärtää, missä niiden pitäisi olla. Mutta palkitsemalla häkkiin palaamisesta voin antaa niille hieman lisää syytä niille kiivetä häkkiin pyynnöstä. Tämä on pieni hinta maksettavaksi siitä, ettei asiasta tule ongelmaa ja kysymys onkin enemmän omistajan asenteesta.

Yksinäisen ja/tai käsinruokitun linnun haasteet

Iso parvi lintuja voi olla haastavaa saada häkkiin, mutta undulaatti- tai neitokakaduparven voi saada takaisin häkkiin helposti esimerkiksi hirssintähkän avulla. Yksinäiset tai ihmiseen leimaantuneet linnut luovat kuitenkin oman haasteensa.

Varsinkin käsinruokitulle linnulle häkkiin joutuminen voi olla ikävä “rangaistus” huolimatta virikkeistä tai hyvästä häkistä, sillä se joutuu eroon lajitoverinaan tai jopa kumppaninaan pitämästä ihmisestä. Itse olen kuullut käsinruokitusta linnusta, joka puri omistajaansa välttyäkseen häkkiin joutumisen.

Tällaisen linnun kohdalla on tärkeää kiinnittää entistä enemmän huomiota edellä käsiteltyihin asioihin. Mitään ihmereseptiä ei ole, vaan häkissä vietetty aika pitää saada linnun kannalta mahdollisimman mukavaksi.

Häkkikoulutus ei ole irrallinen projekti

Papukaijan koulutuksen sanotaan jatkuvat läpi sen elämän. Sama on totta myös linnun häkkiin saamisen kanssa. Jos asiaan ei kiinnitetä huomiota, voidaan saada aikaan ongelmia, jotka voivat pahimmillaan eskaloitua peloksi ja aggressiivisuudeksi ihmisen jahdatessaan lintuaan ympäri huonetta. Toisaalta ympäristön ja koulutuksen avulla asia voi sujua ilman ongelmia.

Halukkuus palata häkkiin päivän päätteeksi onkin ehkä yksi merkki, joka kertoo, että linnulla on ympäristössään riittävästi tekemistä ja sillä on hieman paremmat mahdollisuudet voida hyvin. Pidemmän vapaana olemisen aikana häkkiin palaaminen ja sieltä poistuminen kertoo taas, että linnulla ei ole ongelmia häkin kanssa. Esimerkiksi jos olen viikonloppuna päivän kotona, amatsonini saattavat käydä häkissään lepäämässä kesken päivän ja palaavat hetken päästä takaisin huoneeseen omien puuhiensa pariin.

Linnun hyvää suhdetta häkkiinsä ei kuitenkaan tule pitää itsestäänselvyytenä, vaan se tulee luoda ja siitä tulee pitää huoli. Lintusi ei osaa olla kiitollinen ajasta häkin ulkopuolella; se on sen perusoikeus. Sinun vastuullasi on tehdä myös aika häkin sisällä lintusi kannalta mukavaksi.

Videolla kultaposkiamatsonin häkkiin palaaminen:

Muista seuraavat asiat:

  • Pidä huoli, että häkki on miellyttävä paikka viettää aikaa
    • Riittävän suuri häkki
    • Riittävästi virikkeitä
    • Häkin sopiva sijoittelu
  • Anna linnulle riittävästi aikaa häkin ulkopuolella
  • Harjoittele häkkin palaamista riittävästi
  • Älä pidä häkkiin palaamista hamaan tulevaisuuteen asti selvyytenä
Lisää lukemista:

Kirjoittaja:

Jarmo on Papukaija.fi-sivuston perustaja ja ylläpitäjä. Hän on Nurmijärvellä asuva lintuharrastaja, joka yrittää parhaansa mukaan auttaa suomalaisia lintuharrastajia jakamalla tietoa. Jarmo toimii tällä hetkellä myös Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liitto ry:n puheenjohtajana ja Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n hallituksessa.

Vastaa

Roskapostin esto *