Suomessa eläinkouluttaja kouluttaa ihmisiä

Teksti:

Suomessa eläinkouluttaja kouluttaa ihmisiä

Teksti:

Suomen Eläinkoulutuskeskus oy on juuri muuttanut uusiin tiloihin Helsingin Pitäjänmäkeen. Kävin paikanpäällä haastattelemassa yrityksen koirien koulutuksesta vastaavaa Erkku Kottosta, jolla on takana 20 vuotta koiraharrastusta ja kokemusta myös muiden lajien kouluttamisesta.

Kuten monilla muillakin eläinten kanssa toimivilla, myös Erkulla kipinä eläinten kanssa toimimiseen alkoi jo nuorena, kun hän jo pikkutyttönä halusi eläinlääkäriksi. Eläinten kouluttamiseen hän kuitenkin alkoi suuntautumaan noin 10 vuotta sitten, kun tutustui eri tavalla toimiviin ihmisiin: perinteisen kuriin pohjautuvan koulutuksen sijaan nämä ihmisen käyttivätkin naksutinkoulutusta. Erkku itse muistelee, että perinteinen tapa kouluttaa koiria tuntu aina jotenkin väärältä, mutta oli aikaisemmin ainoa tapa, jonka tunsi.

Näin alkoi hiljalleen ura eläinkouluttajana. Alkuun Erkku kävi koulutustekniikan kursseja Ruotsissa ja koulutti tarpeen mukaan ihmisiä yhdistysten piirissä, mutta koska tarvetta ja kysyntää riitti, hän perusti viisi vuotta sitten oman yrityksensä. Eläinkoulutuskeskus, jossa Erkku on osakkaana, täyttää kohta kolme vuotta.

Eläinkoulutuskeskus kouluttaa ihmisiä

Eläinkoulutuskeskus on ”käyttäytymistieteellinen koulutuskeskus, joka lähinnä kouluttavaa ihmisiä opettamaan eläimiä käyttäytymistieteitä hyödyntäen”, kuten Erkku itse asiaa kuvailee. Pääosin toiminta keskittyy koirien omistajiin, sillä paljon muita eläimiä (hevosia lukuunottamatta) ei Suomessa kouluteta, vaikka potentiaalia ja tarvetta olisikin. Toimintaa Eläinkoulutuskeskuksella on ympäri Suomea ja tälläkin hetkellä peruskurssit ovat pyörimässä Tampereella ja Helsingissä.

Vaikka toiminta keskittyykin pääosin koiriin, halua olisi laajentaa koulutusta koskemaan myös muita lajeja, ja viimeaikoina kursseilla on näkynyt myös kissojen omistajia. Kiinnostusta olisi kuitenkin laajentaa koulutusta koskemaan myös lintuja ja linnun omistajia. Tämän lisäksi peruskurssi sopii minkä tahansa lajin omistajalle, sillä näissä käydään läpi oppimisen ja kouluttamisen perusasioita.

Loppukädessä koulutuksen ja oppimisen perusteet ovat kuitenkin lajista riippumatta samoja: eläin pitää joistain asioista ja ei pidä toisista. Kun nämä asiat ovat tiedossa, voidaan niitä käyttää hyväksi eläinten opettamisessa, Erkku kuvailee. Erot löytyvät lähinnä lajityypillisestä käyttäytymisestä: mikä on niille esimerkiksi luonnollinen tapa olla tai etsiä ruokaa. Näistä voidaan tehdä päätelmiä, mitä asioita eläimelle voidaan opettaa helposti ja mitä ei välttämättä edes pitäisi yrittää opettaa.

Suomi vielä muuta maailmaa jäljessä

Erkun mukaan Suomi on vielä muuta maailmaa, kuten Ruotsia, jopa 30 vuotta jäljessä, mitä tulee eläinten kouluttamiseen. Ensimmäiset suomalaiset kävivät Yhdysvalloissa hakemassa oppia noin 20 vuotta sitten ja todellinen murros koirien koulutukseen liittyen on ollut nähtävissä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Mutta koska tieto ei ole levinnyt kaikille ihmisille, tekemistä löytyy vielä paljon.

Suurimpina haasteina Erkku näkee ihmisten asenteet. Koulutus mielletään monesti epäimiellyttäväksi asiaksi, joka sisältää sen, että on toteltava, koska ihminen on johtaja. Koiria lukuunottamatta tämä ei ole luonnollista eläimille ja koirienkin kohdalla tähän sisältyy valtavasti väärinkäsityksiä. Rodusta riippuen koirilla on kuitenkin joskus halua miellyttääkin ihmistä. Kuria koirienkaan kohdalla korostavat tahot, kuten Yhdysvalloissa suhteellisen suosittu Cesar Millan, eivät saa Erkulta ymmärrystä.

”Koiria lukuunottamatta tämä (totteleminen) ei ole luonnollista eläimille ja koirienkin kohdalla tähän sisältyy valtavasti väärinkäsityksiä.”

Vastausta siihen, miksi murros on tapahtumassa juuri nyt, Erkku ei suoraan osaa sanoa. Luultavasti merkittävin syy on siinä, että aihepiiri ei ole rantautunut Suomeen kuin suhteellisen vähän aikaa sitten. Erkku muistelee Bob Baileyn joskus sanoneen, että vielä 60-luvulla maailma ei ollut valmis tähän muutokseen, mutta 70-80 luvulla alkoi olla oikea aika. Viimeiset 20 vuotta on murros ollut voimakasta.

Tultava toimeen ihmisten kanssa

Erkun mukaan Suomesta ei löydy monia ihmisiä, jotka kouluttavat ammatikseen pelkästään eläimiä, vaan jos haluaa työskennellä eläintenkoulutuksen piirissä, on koulutettava ihmisiä kouluttamaan eläimiä. Tämä vaatii sitä, että tulee toimeen ihmisten kanssa.

Mitä lintuihin tulee, Erkun mielestä muutos luonnosta ihmisten koteihin on todella suuri. Tästä syystä linnuille olisikin tarjottava niin hyvät olot, kuin mahdollista. Tämä sisältää mm. paljon aktivointia ja ystävällistä linnun pitoa.

Lisätietoa:

Kirjoittaja:

Jarmo on Papukaija.fi-sivuston perustaja ja ylläpitäjä. Hän on Nurmijärvellä asuva lintuharrastaja, joka yrittää parhaansa mukaan auttaa suomalaisia lintuharrastajia jakamalla tietoa. Jarmo toimii tällä hetkellä myös Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liitto ry:n puheenjohtajana ja Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n hallituksessa.

Vastaa

Roskapostin esto *