Luku 1: Esipuhe

1. Esipuhe

Luet tätä opasta ehkä siksi, että harkitset papukaijan hankkimista lemmikiksesi tai olet suunnittelemassa sellaisen ostoa. Saatat myös olla pitkäaikainen harrastaja, joka haluaa päivittää tietojaan. Oli tilanne mikä tahansa, käsissäsi on tarkoitukseen sopiva teksti: tämä opas esittelee papukaijan hankkimiseen ja lemmikkinä pitämiseen liittyvät perusasiat alusta asti. Opas sisältää ajantasaista tietoa erityisesti lemmikkipapukaijan hyvinvointiin vaikuttavista asioista.

Hyvin hoidettuna papukaija on mielenkiintoinen ja hieno lemmikki, joka kanssa voi puuhailla monia asioita tai jonka tekemisiä voi seurata kaikessa rauhassa sivusta. Toisaalta huonojen olojen tai vääränlaisen käsittelyn seurauksena elämästä papukaijan kanssa voi tulla vaikeaa ja etenkin sen hyvinvointi vaarantuu.

Papukaija on haastava lemmikki

Papukaija eroaa paljon monista muista seuralemmikeistä ja onkin jossain mielessä haastavampi kuin perinteiset kissat ja koirat. Haastavuudesta kertoo esimerkiksi se, että eräässä tieteellisessä artikkelissa papukaijan sopivuutta lemmikiksi kuvailtiin seuraavasti: Parhaimmillaan kyseessä on laji, ”jolla on monimutkaisia vaatimuksia, jotka vaativat osaavaa ja tietävää omistajaa, joka on valmis käyttämään merkittävästi aikaa ja resursseja.” 1

Tästä ei kannata kuitenkaan lannistua. Papukaijan pitäminen lemmikkinä ei ole rakettitiedettä, johon vain harvat ja valitut pystyvät. Kypsä ja vastuunsa kantava ihminen pystyy tarjoamaan hyvän kodin papukaijalle, kunhan valitsee olosuhteisiinsa sopivan lajin. Omistajan on ymmärrettävä, millainen lemmikki papukaija voi olla ja erityisesti mitä se vaatii voidakseen hyvin.

Papukaijan haastavuutta ei pidä kuitenkaan aliarvioida. Monet ihmiset ovat joutuneet ongelmiin, koska ovat lähteneet soitellen sotaan eivätkä ole ottaneet asioista selvää. Seurauksena on ehkä kaikkia ihmisiä pureva siniotsa-amatsoni, höyhenensä täysin nyppivä ja ihmisen perään huutava valkokakadu, tai apaattisena häkin nurkassa kyhjöttävä undulaatti. Joskus papukaijaan taas kyllästytään nopeasti ja myydään se eteenpäin seuraavalla omistajalle. Tätä tapahtuu etenkin, jos lintu ei ollutkaan lemmikkinä sitä, mitä omistaja siltä odotti. Näin lintu voi päätyä ”kiertoon” – muuttamaan kodista toiseen – ja lopputuloksena on yleensä huonosti voiva eläin.

Papukaijan hankkiminen alusta loppuun

Tämä opas käsittelee papukaijan hankkimista prosessina alkaen tilanteesta, jossa ihminen harkitsee papukaijaa lemmikikseen ja käyden läpi tärkeimmät osa-alueet sekä linnun hankkimiseen että hyvän kodin tarjoamiseen liittyen. Opas kannattaa lukea loppuun saakka, sillä viimeiset virikkeellistämistä ja käyttäytymistä käsittelevät luvut ovat nekin äärimmäisen tärkeitä.

Sisältö on jaettu seuraavan periaatteen mukaan:

  1. Aluksi sinun on päätettävä, sopiiko papukaija elämääsi ja sinulle lemmikiksi. Tätä käsitellään toisessa luvussa.
  2. Seuraavaksi on valittava sopiva laji. On tärkeää valita laji, jolle pystyy tarjoamaan ­hyvät olosuhteet ja jota jaksaa katsella seuraavat vuosikymmenet.
  3. Eettisesti toimivan myyjän tai kasvattajan kautta saat suurimmalla todennäköisyydellä hyväkuntoisen linnun, jonka kanssa ei tule eteen tarpeettomia ongelmia. Tätä käsitellään luvussa neljä.
  4. Tarvikkeet, ruokavalio ja perushoito ovat asioita, joiden on oltava kunnossa alusta asti, ennen linnun saapumista. Nämä turvaavat linnun välittömän fyysisen hyvinvoinnin.
  5. Virikkeellistäminen sekä käyttäytyminen ja koulutus ovat asioita, joihin liittyen tulet oppimaan eniten uutta kokemuksen kertyessä. Nämäkin ovat kuitenkin asioita, joiden perusteet on syytä selvittää ajoissa ja turvaavat psyykkistä hyvinvointia.
  6. Pesittämistä kannattaa harkita vasta, kun kokemusta on kertynyt enemmän. Viimeinen luku käsittelee muutamia tärkeitä seikkoja, joita kannattaa harkita ennen pesittämisen aloittamista.
Aihealue Luku
Päätöksen teko 2. Papukaija lemmikkinä
Lajin valinta 3. Papukaijalajin valinta
Hankkiminen 4. Linnun hankkiminen
Fyysinen hyvinvointi 5. Lintuhäkki ja muut tarvikkeet
6. Laadukas ruokavalio
7. Perushoito ja turvallisuus
Psyykkinen hyvinvointi 8. Papukaijan virikkeellistäminen
9. Käyttäytyminen ja koulutus
Pesittäminen 10. Papukaijojen pesittäminen

Vaikka tämä opas käsitteleekin papukaijan hankkimista monipuolisesti, se ei vielä yksin riitä tietopohjaksi. Opas käsittelee asioita yleisellä tasolla, muttei perehdy juurikaan lajikohtaisiin näkökulmiin muutamia esimerkkejä lukuun ottamatta. Lajikohtaiset tekijät on kuitenkin tärkeä selvittää ennen papukaijan ostamista. Oppaan luettuasi tiedät kuitenkin paremmin, mihin asioihin sinun tulee perehtyä.

Oppaan ensisijainen näkökulma on lemmikkinä elävien papukaijojen hyvinvointi ja tähän liittyvä tuore tieto. Esimerkiksi harrastuksen ”helppous” tai ”hauskuus” ovat toissijaisia tähän nähden: jos harrastuksesta ei pysty nauttimaan tarjoten samalla lemmikilleen hyviä oloja, ei papukaijaa – tai muutakaan lemmikkiä – tulisi hankkia. Hyvinvoiva papukaija on myös omistajan kannalta helpompi ja elämä sen kanssa mukavampaa.

Lisätietoa ja kiitokset

Jos tämän oppaan lukemisen jälkeen syntyy kysymyksiä, vastaan henkilökohtaisiin yhteydenottoihin mahdollisuuksien mukaan. Suosittelen kuitenkin perehtymään ensin kirjan lopussa annettuun lisämateriaaliin sekä olemaan yhteydessä ajantasaista tietoa omaaviin lemmikkilintuharrastajiin esimerkiksi Kaijuleiden keskustelupalstan kautta.

Haluan kiittää monia Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n aktiiveja ja muita ihmisiä, jotka ovat auttaneet tämän oppaan kirjoittamisen kanssa mm. lukemalla ja kommentoimalla sitä. Erityiskiitokset haluan esittää Janina Järviselle, Mia Niemelle, Milla Koskiselle sekä Tiina Torikalle hyvistä ja asiantuntevista kommenteista sekä Birgitta Pohjalle ja Eveliina Pätsille avusta kieliasun kanssa.

Lisätietoa luvun aiheisiin liittyen

Luvun lähteet

  1. M Engebretson: The welfare and suitability of parrots as companion animals: a review; Animal Welfare 2006, 15