Kurkistus olohuoneeni kiipeilynurkkaan

Teksti:

Kurkistus olohuoneeni kiipeilynurkkaan

Teksti:

Olen rakennellut olohuoneeseeni erilaisia kiipeilypuita ja -telineitä papukaijoilleni. Tässä esittelen ideoiden tasolla erilaisia ratkaisuja, joita olen käyttänyt rakennellessani tuota kiipeilynurkkaa.

Olen rajannut olohuoneestani noin 4 x 1 metrin kokoisen alueen papukaijojeni kiipeilytelineille. Ajatuksena on tarjota mahdollisimman monipuolinen ympäristö suurelle lintumäärälle myös häkin ulkopuolella ja pitää näin muu asunto suhteellisen ehjänä. Muuten riskinä olisi pari tylsistynyttä amatsonia kiertelemässä ympäri asuntoa ja tuhoamassa paikkoja.

Tavoitteenani on antaa toiminnallisesta näkökulmasta mielenkiintoinen ympäristö lemmikkilinnuilleni. En pyri luomaan kotiini viidakkoa, sillä en usko, että vankeudessa syntyneet papukaijat osaisivat kaivata esimerkiksi tietyn värisiä kasveja. Tärkeämpää on pyrkiä tarjoamaan ympäristö, joka mahdollistaa niille luonnollisten toimintamallien harjoittamisen.

Olen numeroinut alla olevaan kuvaan yksittäisiä telineitä ja muita käyttämiäni tarvikkeita. Tarkoitus ei ole vihjata, että tarvitsisit juuri nämä tarvikkeet omalle papukaijallesi, vaan antaa ideoita ja inspiraatioita, joita voit lähteä toteuttamaan ja soveltamaan itse omaan tilanteeseesi soveltuen.

Lemmikkipapukaijan kiipeilytelineitä olohuoneessa

1. Kiipeilypuu auringonvarjon jalkaan

Noin 40 kiloa painavaan auringonvarjon jalkaan kiinnitetty kiipeilypuu, joka kestää isommankin papukaijan kiipeilyn. Ruuvasin puuhun lisää oksia kiertämään sen ympäri, jota pitkin amatsonien on hyvä kiipeillä.

2. Kiipeilypuu joulukuusen jalkaan

Perinteisempi tapa toteuttaa kiipeilypuu on laittaa se pystyyn joulukuusen jalkaan. Nämä ovat kuitenkin suhteellisen huteria, joten tarvitsevat yleensä esimerkiksi kiviä painoksi. Tässä ratkaisussa olen porannut oksaan reiän ja kiinnittänyt sen ruuvilla edellä mainittuun kiipeilypuuhun, joka tekee siitä tukevan.

3. Kiipeilyteline kulmamuhveista

Putkien kulmapaloista ja höylätystä puusta. Tein rakennelmalle pohjalaatikon, jota pystyy tarvittaessa siirtelemään pyörien avulla helposti paikasta toiseen. Laatikkoon voi myös laittaa pohjamateriaalia, joten se on helppo pitää siistinä.

4. Höylätty puu jännitettynä katon ja lattian välille

Ruuvattavien huonekalujalkojen avulla lattian ja katon välille jännitetty puu pysyy paikoillaan jämäkästi eikä vaadi poraamista. Puun ajatuksena on myös tarjota linnuille mahdollisuus kiivetä alas sohvien tasolle, jos siinä on ihimsiä viettämässä aikaa. Yksittäiset oksat on laitettu jämäkästi porattuihin reikiin kiinni.

5. Huoneen yli menevä puu

Kyseinen puu kulkee huoneen yli 210 cm korkeudella, joten siihen ei tarvitse pelätä löyvänsä päätään. Toinen pää on seinässä kiinni L-raudalla ja toinen lepää häkin päällä olevan korkeamman telineen päällä. Puu on riittävän paksu, joten siinä kävely kuluttaa hyvin kynsiä.

Tällainen puu on helppo liittää muihin kiipeilytelineisiin laittamalla oksat ruuveilla kiinni. Tämä luo myös lisää kiipeilymahdollisuuksia. Oksien lisäksi puusta lähtevät myös tikkaat alaspäin.

6. Narutikkaat

Paksusta sisalnarusta ja puupaloista tehdyt tikkaat yhdistävät kaksi kiipeilypuuta ja pitävät neitokakadut tehokkaasti taulujen päältä pois. Tikkaiden askeleet pysyvät paikoillaan ohuilla ruuveilla.

7. Kiipeilytorni katossa

Kattoon ruuvattuun koukkuun kiinnitetty kiipeilytorni. Teko-ohjeet Iso papukaijan kiipeilytorni.

8. Kiipeilyverkko puussa

Puuhun kiinnitetty kiipeilyverkko, josta amatsonini tykkää etsiä pieniä kätkettyjä pähkinän paloja. Teko-ohjeet: Linnun kiipeilyverkko naruista ja puupaloista.

9. Alueen pohjamateriaali

Olen rajannut kiipeilynurkan alueen laudoilla. Pohjalla on muovimatto ja tämän päällä puupellettejä, joiden ansioista kyseinen alue on helppo pitää siistinä.

10. Päivänvalospektrin antavat valot

Lintuhäkeistä löytyvät UV-valot, mutta muuten olohuoneessa olen päättänyt käyttää päivänvalospektrin antavia valoja, jotka muistuttavat ehkä hieman enemmän luonnollista valaistusta.

Bonuskierros

Löydätkö kiipeilynurkassa istuvan kultaposkiamatsonin?

Kirjoittaja:

Jarmo on Papukaija.fi-sivuston perustaja ja ylläpitäjä. Hän on Nurmijärvellä asuva lintuharrastaja, joka yrittää parhaansa mukaan auttaa suomalaisia lintuharrastajia jakamalla tietoa. Jarmo toimii tällä hetkellä myös Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liitto ry:n puheenjohtajana ja Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n hallituksessa.

Vastaa

Roskapostin esto *