Artikkelit

Papukaija lemmikiksi -sivuston artikkelit käsittelevät blogia syvällisemmin papukaijan pitämistä lemmikkinä eri näkökulmista. Painopiste on ollut erityisesti sekä hyvinvointia että käyttäytymistä ja koulutusta käsittelevillä artikkeleilla. Artikkeleita lisätään sivustolle satunnaisesti.



Sosiaalinen papukaija on kehittynyt elämään lajitoverin kanssa

torstai, 20.7.2017
Jarmo Tuutti

Klassinen kuva isosta papukaijasta on ihmisen olkapäällä istuva kumppani. Suomessa yhä useampi harrastaja on kuitenkin viime vuosien aikana hankkinut isommallekin papukaijalle lajitoverin. Miten papukaija pärjää yksin? Tarvitseeko se lajitoveria seurakseen?

Lue lisää...


Kuka saa kasvattaa papukaijoja?

perjantai, 8.1.2016
Jarmo Tuutti

Ajoittain kuulee sanottavan, että Suomessa olisi “elitististen” kasvattajien joukko, joka ei hyväksy muita kasvattajiksi. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, ja tuntemani kasvattajat auttavat jatkuvasti aloittelijoita pääsemään tämänkin kanssa alkuun. Joskus kuitenkin on syytä hieman toppuutella kasvattajaksi haluavan harrastajan intoa.

Lue lisää...


Papukaijan soveltuvuus lemmikiksi tieteellisestä näkökulmasta

keskiviikko, 19.2.2014
Jarmo Tuutti

Artikkeli tarkastelee papukaijan pitämistä lemmikkinä Animal Welfare -julkaisussa julkaistun tieteellisen katsauksen pohjalta, tehden huomioita erityisesti suomalaisen lemmikkilintuharrastuksen näkökulmasta.

Lue lisää...


Mitä on lemmikkipapukaijan hyvinvointi?

lauantai, 29.12.2012
Jarmo Tuutti

Lemmikkien kohdalla puhutaan paljon hyvinvoinnista. Mutta mitä tämä hyvinvointi oikeastaan tarkoittaa, sekä mitä lemmikkilinnun omistajan pitäisi siitä ajatella? Tämä artikkeli on pikainen, hieman pohdiskelevampi katsaus haastavaan aiheeseen.

Lue lisää...


Haastattelussa kasvattaja Anni Pohja

keskiviikko, 15.8.2012
Jarmo Tuutti

Pikaisessa haastattelussa suomalainen Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n kasvattajalistallakin oleva neitokakaduja ja undulaatteja kasvattava Anni Pohja.

Lue lisää...


Purevalle papukaijalle kuuluu antaa periksi

keskiviikko, 22.2.2012
Jarmo Tuutti

Vanha papukaijan omistajille aikaisemmin kerrottu “viisaus” sanoo, että papukaijalle ei koskaan saa antaa periksi, vaan purematkin pitää kestää, jotta lintu ei oppisi, että puremalla saa tahtonsa läpi. Tämä aluksi järkevältä kuulostava lähestymistapa sisältää kuitenkin monia ongelmia.

Lue lisää...


Näkökulmia pellettipohjaiseen ruokavalioon

keskiviikko, 1.2.2012
E.B. Cravens

Luonnossa elävät papukaijat ovat kehittyneet miljoonien vuosien aikana syömään pelkästään raakaa, vihreää ja elävää ruokaa. Näiden lisäksi ruokavalioon on kuulunut myös multaa, kaarnaa ja muita orgaanisia aineita.

Lue lisää...


Koulutusmenetelmien valinta ei ole mustavalkoista vaan harmaan sävyjä

lauantai, 7.1.2012
Jarmo Tuutti

Joskus minua syytetään siitä, että katson asioita liian mustavalkoisesti, kun kyseessä on lintujen kanssa käytettävät koulutusmenetelmät. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa: koulutusmenetelmien valinnassa on kyse aina harmaan eri sävyistä.

Lue lisää...


Norsusta papukaijoihin ja kaikkea siltä väliltä

sunnuntai, 1.1.2012
Jarmo Tuutti

Monet meistä ovat kuulleet Tuire Kaimiosta tämän kirjojen tai TV-esiintymisten kautta. Hän on kuitenkin luultavasti tunnetumpi koira- ja hevosharrastajien kuin lintuharrastajien keskuudessa. Pitkään eläimiä työkseen kouluttaneella ”Tuikulla” on kuitenkin kokemusta myös papukaijojen ja monien muiden lintujen kanssa toimimisesta.

Lue lisää...


Helpota oppimista poistamalla esteet

lauantai, 15.10.2011
Jarmo Tuutti

Koulutustilanteessa yksi oppimista hidastava tekijä voi olla se, että linnulta pyydettävän asian tekeminen on tarpeettoman hankalaa. Tämä voi heikentää linnun kiinnostusta tehdä siltä pyydettävää asiaa, vaikka se tietäisi, mitä pitäisi tehdä.

Lue lisää...