Kirjasuosituksia lemmikkilintuharrastajalle

Oman kirjani lisäksi kirjoja, joista papukaijan omistaja voi saada jotain hyötyä tai ovat muuten vain mielenkiintoista lukemista. Valtaosa kirjoista on englanniksi, sillä suomeksi laadukasta lemmikkilintuaiheista materiaalia ei juurikaan ole saatavilla. Kirjat on listattu aakkosjärjestyksessä kirjoittajan sukunimen mukaan.

Burch, Mary M. & Bailey, Jon S.: How Dogs Learn

Vaikka kirja onkin kohdennettu koiranomistajille, on se silti hyvää luettavaa myös linnunomistajan näkökulmasta. Kirjassa käydään hyvin ja havainnollisesti läpi välineellisen ehdollistumisen peruskäsitteitä, joten kirja kannattaa lukea, jos haluaa perehtyä hieman myös teoriaan.

Glendell, Greg: Breaking Bad Habits in Parrots

Kirja käsittelee papukaijojen käyttäytymisongelmien ratkaisua ja ehkäisemistä.

Heidenreich, Barbara: Good Bird!: A Guide To Solving Behavioral Problems In Companion Parrot

Heidenreichin ensimmäinen kirja, joka sisältää tyypillisimpiä lemmikkilintujen käyttäytymisongelmia sekä ratkaisuja niihin. Sen lisäksi, että niiden ymmärtäminen voi auttaa välttämään ongelmia, se voi myös auttaa ymmärtämään hieman paremmin lintua lemmikkinä.

Heidenreich, Barbara: The Parrot Problem Solver

Kyseinen kirja on mielestäni peruslukemista lemmikkilinnun omistajalle. Siinä käydään läpi pääosin lintujen aggressiivista käyttäytymistä ja mahdollisia aiheuttajia, mutta tämän lisäksi se sisältää paljon hyödyllistä perusasiaa.

Johnson, Melinda: Clicker Training for Birds

Kuten nimestä voi päätellä, kirja käy läpi naksutinkoulutuksen käyttämistä linnuilla. Kirjalla näyttäisi olevan Karen Pryorin ”hyväksyntä” ja ongelmia kirjassa ei olekaan. Itselleni tosin sen hyöty jäi vähäiseksi, koska ymmärsin jo ennen sitä naksutinkoulutuksen perusajatukset.

Kaukonen, Ida-Emilia & Tuutti, Jarmo: Minun lemmikkini – Papukaija

Kirja on Perhemedioiden Minun lemmikkini -kirjasarjan osa, jonka kirjoitti sivuston ylläpitäjä toisen Kaijuliden aktiivin kanssa. Kirjan on suhteellisen kevyt katsaus papukaijojen pitämiseen lemmikkinä ja sopii nuoremmillekin lukijoille.

Luescher, Andrew U.: Manual of Parrot Behavior

Manual of Parrot Behavior on lähinnä eläinlääkäreille ja muille lintujen kanssa toimiville suunnattu papukaijojen käyttäytymistä käsittelevä kirja. Se sisältää tarkoin viittauksin paljon tietoa papukaijojen käyttäytymisestä ja on kasattu lähinnä tieteellisestä näkökulmasta. Ainoana ongelmana kirjassa on se, että eri kappaleet ovat kirjoittaneet eri ihmiset, joten niiden taso vaihtelee. Jos omaa pienen pohjatietämyksen linnuista ja osaa suodattaa ongelmallisemman sisällön, on kyseessä ehdottomasti yksi parhaista lintujen käyttäytymistä tarkasti käsittelevistä kirjoista.

Masson, Jeffrey M.: Kun norsut itkevät: Eläinten tunne-elämä

Suomennos tunnetusta ”When elephants weep” -kirjasta. Vaikka kirja ei välttämättä olekaan suoraan hyödyllinen lemmikkilinnun omistajan kannalta, on se silti mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää luettavaa liittyen eläinten tunne-elämään.

O’Connor, Rebecca K.: A Parrot for Life

A parrot for life sopii mielestäni hyvin erityisesti ihmiselle, joka on vasta hankkimassa lintua. Se käsittelee linnun omistamista monipuolisesti, muttei käsittele mitään aihealuetta syvällisesti. Hyvänä puolena kirjassa on se, että siinä on tavallista enemmän asiaa siitä näkökulmasta, että lintu olisi elinikäinen lemmikki. Lapsenkirjamaisesta ulkonäöstään huolimatta hyödyllistä luettavaa.

Pepperberg, Irene M.: Alex & Me

Kirja kertoo harmaapapukaija Alexin ja häntä kouluttaneen ja tutkineen Irene Pepperbergin tarinan. Se on mielenkiintoista luettavaa ja kirjasta saa lukea paljonkin siitä, mitä kaikkea Alex pystyi oppimaan. Se kuitenkin sotkeutuu liikaa popularisointiin ja tästä syystä ei olekaan hyödyllinen oman lemmikkilintuharrastuksen kannalta. Tarinana kuitenkin mielenkiintoinen ja siksi lukemisen arvoinen.

Pryor, Karen: Don’t Shoot the Dog!

Karen Pryorin kirja käy erittäin hyvin läpi oppimista välineellisen ehdollistumisen näkökulmasta ja onkin muodostunut klassikoksi. Kyseessä on toinen kirjoista, joita suosittelen ensisijaisesti luettavaksi, sillä siitä opit hyvin sen, miten lemmikkisi oppii.

Pryor, Karen: Koira ja delfiini

Suomennos kirjasta, jota on kutsuttu lyhennetyksi versioksi Don’t Shoot the Dogista. Kirja mm. vertailee koirien ja delfiinien kouluttamista, sillä periaatteet näissä ovat samoja. Mielenkiintoista luettavaa ja sisältää hyvin tietoa naksutinkoulutuksesta, mutta suunnattu koirille. Tilattavista Sanasillalta.

Ramirez, Ken: Animal Training – Animal management through positive reinforcement

Kyseinen tiiliskivi on suunnattu luultavasti lähinnä ammatikseen eläimiä kouluttaville. Se sisältää ammattilaisten julkaisuissa ja seminaareissa julkaistuja artikkeleita, pääosin merinisäkkäiden koulutuksesta. Kirja voi vaikuttaa hieman vaikeasti lähestyttävältä, mutta sisältää paljon erittäin hyvää asiaa. Ehdottomasti suositeltava, jos haluat syventää osaamistasi.

Robar, Tani & Grindol, Diane: Parrot Tricks: Teaching parrots with positive reinforcement

Kirja on juuri sitä, mitä nimestä voi odottaa: temppujen opettamista papukaijoille käyttäen positiivista vahvistamista. Käytännössä sen hyöty voi olla suhteellisen marginaalinen, mutta mielenkiintoinen, jos et muuten keksi opetettavia temppuja.

Snyder, Noel F.R. ym.: The Parrots of Luquillo: Natural History and Conservation of the Puerto Rican Parrot

Kirja käsittelee erittäin tarkasti puertoriconamatsonia luonnossa sekä sen eteen tehtyä suojelutyötä. Se on tehty tieteellisestä näkökulmasta, joka tekee siitä raskasta luettavaa, mutta toisaalta antaa hyvin käsitystä amatsonin luonnollisesta käyttäytymistä ja on tästä syystä erittäin mielenkiintoinen. Saatavilla ainakin WPT:n kaupasta.

Telkänranta, Helena: Pienlemmikkien virikeopas

Kirja käsittelee yleisemmällä tasolla pienlemmikkien (mm. papukaijat ja muut linnut) virikkeellistämistä. Vaikka se ei keskity pelkästään papukaijoihin, se käsittelee hyvin virikkeellistämistä ja erityisesti sen periaatteita samalla sivuten vankeudessa elävien eläinten hyvinvointia. Tilattavista Sanasillalta.

Tuutti, Jarmo: Papukaijan koulutuksen perusteet

Papukaijan koulutuksen perusteet on papukaijan omistajan perusteos. Sen avulla opit ymmärtämään paremmin papukaijan oppimista ja käyttäytymistä, sekä kouluttamaan lintuasi huomioiden sen hyvinvoinnin.

Ulfstrand, Staffan: Lintuekologia

Lintuekologia on hieman vanhempi kirja, joka menee astetta syvemmälle lintujen käyttäytymiseen. Se ei käsittele papukaijoja, vaan enemmän Suomesta (tai Ruotsista) löytyviä lajeja. Kirja voi kuitenkin auttaa ymmärtämään hieman syvällisemmin sen perusteita, miksi linnun on edullista käyttäytyä, kuten se käyttäytyy.