Kokoontaitettava puinen kiipeilyteline

Teksti:

Kokoontaitettava puinen kiipeilyteline

Teksti:

Puisen kiipeilytelineen voi laittaa syrjään linnun ollessa häkissään ja se ei vie paljoa tilaa. Kun lintu on ulkona, telineen voi helposti levittää mihin tahansa.

Halusin tehdä puisten kokoontaitettavan kiipeilytelineen, jonka saa tarvittaessa siirrettyä syrjään. Koska puuta oli vielä neitokakadujen aviaarioprojektista, en tarvinnut paljoa ylimääräistä materiaalia.

Kyseisen rakennelman välipuut taittuvat sisään saranoiden avulla, jolloin sen saa huomattavasti pienempään tilaan helposti. Tässä artikkelissa esittelen tämän rungon rakentamisen. Runkoon on sitten helppo kiinnittää orsia oman makunsa mukaan.

Tässä tarvittavat materiaalit:

  • Puuta (runkoa ja orsia varten)
  • Ruuveja
  • Saranoita
  • Sopiva salpa

Kiipeilytelineen runko

Rakensin ensin molempien päätyjen palat (vasemmalla) samalla tavalla, kuin aviaariota tehdessäni: porasin pystypuuhun reiän ja kiinnitin poikkipuun pitkillä ruuveilla. Käytin kahta ruuvia, jotta rakennelmasta tulisi tukevampi.

Ruuvien päät upotin puun sisään, jotta siitä tulisi hieman siistimpi.

Päätyjen väliin laitoin molemmille puolille välikappaleen (alla), joka oli sahattu keskeltä kahti ja jossa oli sarana. Välikappale tuli myös päätykappaleihin kiinni saranalla. Lisäksi käytin salpaa, jolla välikappaleen saa lukittua avonaiseksi.

Kiipeilytelineen välikappale

Alhaalla kuvassa vasemmalla kiipeilyteline kokoontaitettuna ja oikealla avattuna. Korkeamman päädyn toinen pystypuu on pidempi, jotta siihen saa helposti kiinnitettyä lelun korkeammalle roikkumaan.

Valmis kiipeilytelineen runko

Kun runko on valmis, siihen voi helposti kiinnittää sopivia orsia tai oksia. Voit halutessasi myös porata paksulla terällä reiän pystypuuhun, johon saa laitettua vänkyrän orren.

Muutama huomionarvoinen asia:

  • Rakennelma on hieman hutera, mutta riittää sitä käyttävälle linnulle täällä. Jos haluat tukevampaa, hanki jykevämpiä saranoita ja laita yhden taitettavan hälipuun sijaan kaksi.
  • Käyttämäni salpa ei ollut paras tapa lukitsemaan välipuuta suoraksi. Kannattaa harkita jotain, jossa toiselle puolelle menevä osa on pidempi.

Kirjoittaja:

Jarmo on Papukaija.fi-sivuston perustaja ja ylläpitäjä. Hän on Nurmijärvellä asuva lintuharrastaja, joka yrittää parhaansa mukaan auttaa suomalaisia lintuharrastajia jakamalla tietoa. Jarmo toimii tällä hetkellä myös Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liitto ry:n puheenjohtajana ja Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n hallituksessa.

Vastaa

Roskapostin esto *