Iso papukaijan kiipeilytorni

Teksti:

Iso papukaijan kiipeilytorni

Teksti:

Erityisesti isommille papukaijoille ja muille kiipeileville lajeille sopiva iso kiipeilytorni ripustettavaksi esimerkiksi huoneen tai häkin kattoon.

Isojen papukaijojen kiipeilytorni valmiina
Lelussa on käytetty materiaalina luonnonpuuta, jota linnun on hyvä järsiä sekä kuoria. Tämän lisäksi se on riittävän iso, jotta siihen saa piilotettua hyvin erilaisia herkkuja ympäriinsä, jolloin linnulla kuluu aikaa niiden etsimiseen.

Kyseisestä rakennelmasta tuli noin 70 senttiä korkea viiden kerroksen ansioista. Poikkipuiden pituus oli noin 20cm.

Tämän rakentamista varten tarvitset seuraavat materiaalit:

  • Riittävästi noin 2cm paksua puuta askeleiksi. Tarvittava määrä riippuu korkeudesta, jokainen lisäkerros tarvitsee 4 palikkaa lisää.
  • Pieniä palikoita väliin. Esimerkissä käytettiin sekä luonnonpuuta sekä valmiita käsittelemättömiä puuhelmiä.
  • Riittävän paksua rautalankaa. Esimerkissä käytettiin 2mm paksua lankaa.
  • Metallirenkaita (avainrenkaat ovat vaarallisia, sillä sellaiseen on mahdollista saada nokka jumiin)
  • Sopivaa ketjua
  • Lukko rakennelman kiinnittämiseksi häkkiin

Aloita rakentaminen sahaamalla riittävä määrä poikkipuita sekä pienempiä palasia, jonka jälkeen poraa reiät niihin. Itse käytin 3mm poraa langan ollessa 2mm paksua. Kannattaa olla tarkkana, että jokaiseen poikkipuuhun tulevat reiät ovat suorassa. Muistathan, että luonnonpuu pitää desinfioida saunassa tai uunissa ennen käyttöä.

Leikkaa 4 kappaletta yhtä pitkiä palasia rautalangasta. On parempi leikata hieman pidemmät pätkät, sillä lanka on helppo katkaista. Tämän jälkeen tee alareunaan pieni lenkki, pujauta rengas siitä läpi ja laita puuhelmi tai vastaava rautalangan päälle (kuvassa alhaalla).

Kiipeilytornin ensimmäinen vaihe

Seuraavaksi voit lähteä pujottamaan poikkipuita ja välille tulevia palasia. Itse laitoin ensiksi vastakkaiset poikkipuut ja tämän jälkeen näiden päälle taas toiset poikkipuut, jonka jälkeen kasasin päälle kerroksen muuta puuta (kuvassa alhaalla).

Papukaijojen kiipeilytornin toinen vaihe

Kun olet saanut kasattua tornista riittävän korkean, katkaise rautalanga sopivan mittaiseksi, tee päähän pieni lenkki ja pujota ketju siitä läpi (kuvassa alhaalla).

Lähes valmis papukaijojen kiipeilytorni

Lopuksi kiinnitä kaikkien rautalankojen päissä oleviin lenkkeihin ketjut, joiden toiset päät menevät keskellä olevaan pikakiinnityslukkoon, jolla saat myös rakennelman häkin kattoon kiinni.

Viimeisenä vaiheena on muuntaa tämä perinteinen lelu toimimaan myös niin, että sitä voi käyttää avuksi ruoalla aktivoimisessa. Itse lisäsin keskelle roikkumaan yhden puupalasen, johon porasin reikiä. Tämän lisäksi porasin reikiä ympäri tornia poikkipuihin. Näihin reikiin saa helposti laitettua esimerkiksi maapähkinöitä ja koska reikiä on paljon, lintu joutuu ensin etsimään herkut ja tämän jälkeen kaivamaan ne esiin.

Materiaalina voit käyttää tässä mitä tahansa myrkytöntä materiaalia, mutta itse näkisin, että luonnonpuu on paras vaihtoehto ja karheana se kuluttaa myös kynsiä hyvin linnun kiipeillessä siinä. Poikkipuiden välille laitettavien pienten palikoiden kanssa kannattaa käyttää mielikuvitusta.

Kultaposkiamatsoni Kalle kiipeilytornissa

Ja valmis kiipeilytorni käytössä.

Kirjoittaja:

Jarmo on Papukaija.fi-sivuston perustaja ja ylläpitäjä. Hän on Nurmijärvellä asuva lintuharrastaja, joka yrittää parhaansa mukaan auttaa suomalaisia lintuharrastajia jakamalla tietoa. Jarmo toimii tällä hetkellä myös Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liitto ry:n puheenjohtajana ja Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n hallituksessa.

Vastaa

Roskapostin esto *