Elementeistä rakennettu lintuhäkki neitokakadulle

Teksti:

Elementeistä rakennettu lintuhäkki neitokakadulle

Teksti:

Metallipajassa teetetyistä elementeistä rakennettu rungoton lintuhäkki neitokakadulle, johon rakennettiin erikseen pohjalaatikot muovista.

Kaivoin vanhan tietokoneeni arkistoja ja löysin kuvat ensimmäisen lintuhäkkini tekemisestä ja sen vaiheista, joten tässä yksi suhteellisen helppo tapa toteuttaa tee-se-itse-lintuhäkki.

Neitokakadun häkin metalliosat

Häkkiä varten ei tehty erikseen runkoa, vaan siihen teetettiin metallipajassa sopivan kokoiset ja riittävän jämäkät elementit, joiden varassa se pysyi pystyssä itsekseen. Kuvassa häkki väliaikaisesti kasattuna nippusiteiden avulla. Elementit ovat pulverimaalattuja.

Ovi ja salpa kiinnitettiin häkkiin käyttämällä toisella puolella metallista vastakappaletta, johon se laitettiin pultilla ja mutterilla kiinni. Tällaisessa tilanteessa kannattaa täyttää raot esimerkiksi puulla, ettei häkkiin jää paikkaa, johon varpaan kynnen saisi helposti kiinni.

Neitokakadun häkin pohjakaukalo

Pohjalevy mitattiin kattopalan avulla ja kulmista leikattiin neliöt pois. Tämän jälkeen reunat lämmitettiin kuumailmapuhaltimella ja taivutettiin lankkujen avulla tasaisesti ylös. Tästä saatiin toimiva pohjakaukalo.

Neitokakadun häkin pohjakaukalo

Pohjakaukalon kulmiin liimattiin (niin, ettei lintu voi päästä liimaan kiinni) L-listat kulmiin, joka teki siitä huomattavasti siistimmän.

Neitokakadun häkin pohjakaukalo

Kaukalon yläreunaan laitettiin vielä alumiinilistat kiertämään kaukalon ympäri. Tämä teki siitä paremman näköisen, mutta erityisesti jäykisti kaukalon rakennetta. Kuvassa näkyy myös puupalikka, joiden päällä itse häkki lepäsi.

Neitokakadun häkin pohjakaukalo

Etureunaan leikattiin luukku vedettäville pohjalaatikoille (pienessä kuvassa). Pohjalaatikon etureunaan kiinnitettiin myöhemmin vielä vetokahva, jonka avulla sen sai helposti pois pohjan siivoamista varten.

Neitokakadun häkin elemettien kasaaminen

Elementit kasattiin lopullisesti vaijerilukoilla, joka oli pitävä tapa kasata häkki. Tässä tilanteessa vaijerilukkoja joutui tosin hiomaan hieman metalliviilalla, jotta ne sai kiinni.

Valmis itse tehty neitokakadun häkki

Valmis häkki paikoillaan vanhassa yksiössäni. Kantapään kautta opittua: kirjoja ja dvd:itä ei kannata laittaa paikkaan, johon linnut pääsevät helposti kiipeämään. Ne eivät yksinkertaisesti säily millään ehjänä, koska ovat liian mielenkiintoista jyrsittävää.

Kirjoittaja:

Jarmo on Papukaija.fi-sivuston perustaja ja ylläpitäjä. Hän on Nurmijärvellä asuva lintuharrastaja, joka yrittää parhaansa mukaan auttaa suomalaisia lintuharrastajia jakamalla tietoa. Jarmo toimii tällä hetkellä myös Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liitto ry:n puheenjohtajana ja Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n hallituksessa.

Vastaa

Roskapostin esto *