Lintuharrastuksen myyttejä: Peili papukaijan leluna

Teksti:

Lintuharrastuksen myyttejä: Peili papukaijan leluna

Teksti:

Peili on ollut perinteisesti erittäin yleinen lelu pienille papukaijoille, kuten undulaateille ja neitokakaduille. Peilileluja löytyy edelleen jopa suomalaisista eläinkaupoista. Tämä yleinen lelu voisi kuitenkin jo joutaa pois käytöstä.

Linnun käsitystä sen peilikuvan merkityksestä on tutkittu monilla lajeilla, kuten varislinnuilla. Periaatteessa linnulla on ollut kahden värisiä tarroja höyhenpeitteessä paikassa, johon se ei näe suoraan – pelkästään peilin avulla. Jos lintu osaa ottaa selkeästi höyhenpeitteestä erottuvan tarran pois peilin avulla, mutta jättää höyhenpeitteen värisen tarran paikoilleen, on tästä päätelty, että lintu käsittää peilissä näkyvän hahmon olevan peilikuva.

Tutkimuksia on tehty ennen kaikkea älykkäimmillä linnuilla, kuten juuri varislinnuilla. Muistan jostain lukeneeni peiliin liittyvä testejä myös tohtori Pepperbergin harmaapapukaijoilla. En kuitenkaan ole törmännyt pienempiä papukaijoja käsitteleviin tutkimuksiin. Tässä tekstissä esitellyt asiat siis pohjautuvat lähinnä ihmisten kokemuksiin. Jos joku löytää aiheesta laadukaita tutkimuksia, perehdyn niihin mielelläni.

Ihmisten kokemusten pohjalta vaikuttaisi siltä, että esimerkiksi juuri undulaatit ja neitokakadut eivät ymmärrä peilissä näkyvän linnun olevan peilikuva, vaan suhtautuvat siihen toisena lintuna.

Laadukkaiden tutkimusten puuttuessa voidaan asiaa lähestyä esimerkiksi pohtimalla sen hyötyjä ja haittoja.

Hyödyt:

  • Peili ostetaan leluksi, eli virikkeeksi. Virikkeellistävä vaikutus on kuitenkin kyseenalainen, jos lintu suhtautuu siihen toisena lintuna, ei peilinä, josta itseään voisi ihmetellä (tällöinkin virikkeellistävä vaikutus on lähinnä iso kysymysmerkki).
  • Peiliä on selitetty myös seuran korvikkeena. Mutta tähän on yksinkertaisempi ratkaisu: osta toinen lintu seuraksi. Peili ei mitenkään riitä korvaamaan lajitoverin seuraa.

Haitat:

  • Monet linnut ovat kiintyneet peilistä näkyvään lintuun, jolloin peilistä vierottaminen on linnun kannalta tarpeettoman stressaavaa.
  • Peilistä näkyvä lintu ei käyttäydy odotettavalla tavalla, vaan matkii täysin linnun käyttäytymistä. Tämä voi olla linnun kannalta hämmentävää tai stressaavaa, sillä oikea lintu ei käyttäydy näin.

Tämän pohjalta järkevintä olisi jättää peili suosiolla pois.

Edellä mainitun pohjalta voidaan sanoa, että peilistä ei papukaijan leluna ole mitään selkeää hyötyä, mutta se sisältää mahdollisesti riskin. Virikkeiden tarkoituksena on ennen kaikkea mahdollistaa luonnollisia käyttäytymistarpeita. Peili ei näitä mahdollista. Muitakin paljon parempia ja luonnollisempia virikkeitä on tarjolla. Tämän pohjalta järkevintä olisi jättää peili suosiolla pois.

Tämä kirjoitus on osa lemmikkilintuharrastuksen myyttejä käsitteleviä blogikirjoituksia. Muut sarjan kirjoitukset löydät avainsanalla myytit.

Kirjoittaja:

Jarmo on Papukaija.fi-sivuston perustaja ja ylläpitäjä. Hän on Nurmijärvellä asuva lintuharrastaja, joka yrittää parhaansa mukaan auttaa suomalaisia lintuharrastajia jakamalla tietoa. Jarmo toimii tällä hetkellä myös Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liitto ry:n puheenjohtajana ja Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n hallituksessa.

Vastaa

Roskapostin esto *