Kiinnostavatko kaikki lelut papukaijaasi oikeasti?

Teksti:

Kiinnostavatko kaikki lelut papukaijaasi oikeasti?

Teksti:

Järjestelin tässä tänään taas amatsonien häkkiä hieman uudelleen ja katsellessani erilaisia leluja löysin perinteisen valkoisen katosta roikkuvan narun, jossa on useita solmuja. Jostain syystä kyseinen ”lelu” ei ole koskaan saanut isompaa suosiota lintujeni keskuudessa.

En sano, että kyseessä on huono lelu ja varmasti joillain linnuilla se toimiikin. Ongelma on vain siinä, että omia lintujani se ei ole koskaan tuntunut kiinnostaneen. Ehkä jos laittaisin sen sopivaan paikkaan ja saisin järjesteltyä paikkoja sopivasti, se voisi olla toimiva tapa kiivetä. Mutta tähän mennessä se ei ole ollut kovin kiinnostava.

Laitoin edellä sanan lelu lainausmerkkeihin, sillä kyseessähän ei ole perinteisessä mielessä papukaijan lelu: sen kanssa ei yleensä tehdä mitään, vaan kyseessä on ennemminkin ympäristön tekemistä monipuolisemmaksi erilaisilla kiipeilyjutuilla. Samaa kategoriaa esim. keinujen, orsien ja tikapuiden kanssa.

Tikapuut ovatkin yksi mielenkiintoinen kategoria, sillä ne annetaan melkein aina esimerkiksi papukaijan lelusta, varsinkin pienemmille linnuille, kuten undulaateille ja neitokakaduille. Ne voivat olla mielenkiintoinen lisä ympäristöön, jos niille löytyy käyttöä. Mutta jos niitä ei saa toimimaan häkin tai kiipeilypuun kanssa, ne jäävät käyttämättä ja ovat lähinnä ihmisen mieleen koristeena.

Kannattaa siis seurata, käyttääkö lintusi erilaisia leluja. Jos ne eivät vaikuta kiinnostavan, ota pois, laita jotain muuta tilalle ja kokeile joskus myöhemmin uudestaan. Varsinkin monilla kiipeilyjutuilla voi olla herkästi kohtalona se, että ne jäävät käyttämättä ja vain täyttävät häkkiä, jos niiden sijoittelua ei ole mietitty sen enempää.

Kirjoittaja:

Jarmo on Papukaija.fi-sivuston perustaja ja ylläpitäjä. Hän on Nurmijärvellä asuva lintuharrastaja, joka yrittää parhaansa mukaan auttaa suomalaisia lintuharrastajia jakamalla tietoa. Jarmo toimii tällä hetkellä myös Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liitto ry:n puheenjohtajana ja Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n hallituksessa.

Vastaa

Roskapostin esto *