Papukaijan hinta koostuu monesta tekijästä

Teksti:

Papukaijan hinta koostuu monesta tekijästä

Teksti:

Papukaijaharrastus voi olla kallista aloittaa. Tarvikkeet voivat jopa moninkertaistaa aloitushinnan suhteessa linnun hintaan. Laskin mielenkiinnosta papukaijan hankinnan kokonaishinnan ja annan muutaman ajatuksen siitä, miten voit säästää rahaa.

Itse lintu on monesti vain osa papukaijan hankkimisen kokonaishintaa. Isompien papukaijojen kohdallakin tarvikkeet voivat helposti tuplata linnun hinnan, mutta pienempien ja vähemmän maksavien lintujen kohdalla voidaan puhua jopa hinnan moninkertaistamisesta.

Tavoitteenani on tällä tekstillä auttaa papukaijaa lemmikiksi harkitsevaa ihmistä ymmärtämään paremmin hankinnan kokonaiskustannukset. Tosin voit helposti säästää rahaa ostamalla käytettyjä tarvikkeita tai tekemällä jotain tarvikkeita itse.

Papukaijan tarkkaa hintaa on vaikea sanoa, sillä näin pienillä markkinoilla hinnat eivät ole aina vakiintuneet ja uutta kotia etsivät linnut voivat myös olla halvempia. Suuntaa-antavina hintoina voisi kuitenkin pitää esimerkiksi alta löytyviä hintoja, jotka olen listannut muutamalle yleiselle lajille.

Haluan kuitenkin painottaa, että nämä ovat vain suuntaa-antavia hintoja; todelliset hinnat voivat heitellä suuntaan tai toiseen. Tämän lisäksi näiden esimerkkien väliin mahtuu paljon eri lajeja.

Ei kuitenkaan kannata tuijottaa pelkkää linnun hintaa: erityisen halvan hinnan kohdalla kannattaa olla tarkkana, ettei kyseessä ole esimerkiksi huijaus. Tai onko myyjällä jostain syystä kiire päästä linnustaan eroon? Kokeneiden kasvattajien linnut voivat maksaa hieman enemmän, mutta ovat yleensä hintansa arvoisia.

Laji Hinta
Undulaatti 50+ €
Neitokakadu 100+ €
Kauluskaija 250+ €
Amatsonit 1000+ €
Avoparikaija 1000+ €
Harmaapapukaija 1500+ €
Isot kakadut 1500+ €
Isot arat 2000+ €

Perinteisesti käsinruokinta on tuonut lisää hintaa linnulle, mutta kannattaa suosia emojen ruokkimia poikasia, jotka ovat usein myös tasapainoisempia lemmikkejä ja kesyyntyvät seurallisiksi lemmikeiksi.

Papukaijan hinta tarvikkeineen – Tapaus kultaposkiamatsoni

Lähdin liikkeelle omasta näkökulmastani: jos hankkisin nyt yhden kultaposkiamatsonin poikasen, mitä tämä tulisi maksamaan? Lähtökohtana pidän sitä, että tarjoan linnulle hyvän kodin, joka vähintään kohtaa tai mielellään jopa ylittää mm. Maa- ja metsätalousministeriön vaatimukset.

Nämä ovat siis alkukustannukset, ajan kanssa rahaa kuluu lisää erilaisiin tarvikkeisiin, ruokiin ja leluihin. Hinnat ovat suuntaa-antavia arvioita, jos tarvikkeet ostaa uutena Suomesta.

Tarvike Tarkennus Hinta
Kultaposkiamatsoni Kasvattajalta ostettu emojen ruokkima kultaposkiamatsonin poikanen. 1200 €
Lintuhäkki: Papukaijavilla Grand Palace: Hieman yli 1,3 neliömetrin häkki uutena. Koska lintu on häkissään työpäivieni ajan, haluan sille tilavan häkin. Tähän voisi mahtua mahdollisesti myös toinen kultaposkiamatsoni myöhemmin. 700 €
Lintulamppu Kierrekantaan laitettava UV-valo häkin valoksi. Lampun lisäksi sopiva isokantainen valaisin. 50 € (lamppu) + 20 € (valaisin)
Ruokakipot Tulevat häkin mukana, muuten 10+ euroa riippuen laadusta. 0 €
Orret Ulkoa tuodut luonnonorret eivät maksa mitään ja käytän pääosin tällaisia. Lasketaan arvioiden yksi orsiköysi, yksi katosta roikkuva köysi sekä yksi betoniorsi, á 10 euroa. 30 €
“Perinteiset lelut” Perinteisiä jyristtäviä yms leluja. Amatsonin kokoiselle linnulle yksi kappale maksaa helposti jopa 20 euroa. Budjetoin tässä kaksi lelua ja oletan tekeväni lisää itse. 40 €
Ruokalelut Erilaisia leluja, joiden kanssa papukaija joutuu työskentelemään ruoan eteen. Laskin alkuun kolme lelua: metallinen jyrsijöiden salaattipallon papukaijavastike (jyrsijöiden salaattipallo ei ole turvallinen), akryylinen ruokapyörä sekä kuminen pähkinäpallo. 50 €
Ruoat Pussi papukaijan pellettejä ja siemensekoitusta. Tähän päälle tulevat luonnollisesti vielä tuoreruoat sekä mahdolliset herkut ja vitamiinejä yms. 30 €
Pimennysverhot ja verhokiskot Suuri häkki on helpointa pimentää kattoon kiinnitettävillä pimennysverhoilla, jotka voi päivän päätteeksi vetää eteen (pienemmälle häkille käy päälle laitettava huppu). Jos huonetta ei saa hyvin pimeäksi muuten, pimennysverhot ovat paras ratkaisu, sillä monet muut kankaat päästävät valoa läpi. Paketti pimennysverhoja 35 €, verhokiskot (likimain) 20 €
Kiipeilypuu Ulkoa tuotu kiipeilypuu ei maksa mitään, jos tietää paikan, josta sellaisen voi luvallisesti hakea. Aurinkovarjon jalka on hieman kalliimpi, mutta riittävän raskas kestämään amatsonin hyvin. Näiden lisäksi huoneestani löytyy myös muita itse tekemiäni viritelmiä. Kaupasta ostettu valmis standi voi maksaa helposti lähemmäs 100 euroa. jalka 40 €
Kuljetushäkki Linnun kuljettamiseksi kotiin sekä varalle esimerkiksi yllättäviä eläinlääkärimatkoja varten. Kultaposkiamatsonin kokoiselle linnulle sopiva. arviolta 50 € (mahdollisesti jopa lähemmäs 100 euroa)
Yhteensä 2265 €

Kuten laskelmista huomaa, tarvikkeet lähes tuplasivat harrastuksen aloittamisen vaatimat kulut suhteessa papukaijan hintaan. Ja tämäkin sillä oletuksella, että osan tarvikkeista tekee itse (kuten ylimääräiset lelut) sekä tuo metsästä (orret ja kiipeilypuu). Tällaisen harrastuksen aloittaminen siis vaatii suurimmalle osalle meistä säästämistä.

Tosin omalla kohdallani ostin kyseistä laskelmaa suuremman häkin, sillä muuttaessani uudesta kodistani löytyi tilaa ja kyseistä kahden neliömetrin häkkiä oli vielä helposti saatavilla (valitettavasti samaa mallia ei ole enää) enkä sillä kertaa joutunut ostamaan lintua erikseen. Tässä tilanteessa pari satasta enemmän merkittävästi suuremmasta häkistä ei mielestäni ollut paljon.

Muita mahdollisia kulueriä voisivat olla mm.

 • Huoneen lintuturvalliseksi tekeminen (suoja lintulampun johtoon yms)
 • Teflonista vapaa paistinpannu (jos haluaa olla varovainen)
 • Huoneen suojaus (esimerkiksi häkin takana oleva seinä sekä häkin ja kiipeilypuiden alustat)
 • Kuivikkeet häkin pohjalle (jos ei käytä jo löytyvää sanomalehteä)
 • Työkalut erilaisia tee-se-itse-projekteja varten
 • Ilmanpuhdistin (monet harrastajat hankkivat tällaisen jossain välissä, ainakin jos on useampia lintuja)
 • Kynsisakset/-viila

Näiden lisäksi rahaa kuluu säännöllisesti ja epäsäännöllisesti mm. seuraaviin kohteisiin

 • Ruoka (siemenet, pelletit, tuoreruoka; määrät riippuu lajista)
 • Uudet lelut
 • Mahdolliset eläinlääkärikulut

Pienemmän linnun kohdalla selviät halvemmalla esimerkiksi halvemman häkin ansioista, mutta rahaa kuluu silti mm. leluihin ja lintulamppuun. Tämän lisäksi neitokakadulle voi olla vaikea löytää riittävän suurta (0,75m2, kahdelle 0,85m2) häkkiä sopivalla pinnavälillä (max 20mm). Esimerkiksi Papukaijavillan Arthur (0,70m2, eli hieman alakanttiin kooltaan, varsinkin useammalle linnulle) maksaa jo yli 400 euroa. Merkittävä lisä noin sadan euron linnun hankintahintaan.

Undulaatille voi olla helpompi löytää riittävä häkki. Esimerkiksi alle 0,5m2 häkkejä pitäisi olla helpompi löytää sopivalla pinnavälillä (vaatimus yhdelle undulaatille on 0.32m2). Tosin kun yhden linnun hinta on noin 50 € (ja paras olisi hankkia ainakin kaksi), voi häkkiin uutena joutua laittamaan parikin sataa euroa.

Jos taas siirrytään toiseen suuntaan, eli arojen kokoisiin lintuihin, päästään jo merkittävästi suurempiin vaatimuksiin. Esimerkiksi sinikelta-aralle (tai vastaavasti muille Suomesta löytyville isommille aroille) tarvitsee merkittävästi suuremman häkin (joita on vaikea tai lähes mahdoton saada valmiina). Monesti paras vaihtoehto voisikin olla oma huone, joka taas pitää tehdä lintuturvalliseksi.

Rahaa voi säästää tarvikkeissa, jos ei pidä kiirettä

Kyseessä oli vain suuntaa- ja ajatuksia antava esimerkki siitä, miten papukaijan hankkimiseen kuluu paljon enemmän rahaa, kuin pelkkä linnun hankintahinta. Tähän tulisi olla valmistautunut, ettei joudu tinkimään linnun hyvinvointiin vaikuttavista asioista. Jos sinulla ei kuitenkaan ole kiire, voit säästää rahaa tarvikkeiden kohdalla.

Häkki on suurin yksittäinen kuluerä, mutta sellaisen voi löytää myös käytettynä. Jos linnun hankkimisella ei ole kiirettä (eli esimerkiksi tiedät, että poikanen on tulossa kasvattajalta vasta kuukausien päästä), voit esimerkiksi kytätä yhdistysten myyntipalstoja sopivan häkin toivossa. Toisaalta voit myös jättää osto-ilmoituksen.

Varsinkin pienemmille papukaijoille on helppoa tehdä puurunkoinen häkki itse. Suurempien lajien kohdalla haasteena voi olla se, että rungon olisi hyvä olla jykevämpää materiaalia, jottei lintu tule siitä läpi. Häkkiä tehtäessä on tosin oltava tarkkana, että materiaalit (kuten häkkiverkko) ovat linnun kannalta turvallisia.

Myös leluja on helppo tehdä itse. Tarvitset esimerkiksi puuta (sopivat ulkoa tuodut oksat voivat toimia hyvin), sisalnarua ja muutaman työkalun. Voit esimerkiksi sahata puun pieniksi palasiksi, porata niihin reiät ja askarrella siitä sopivan jyrsittävän lelun. Tai porata pieneen puupalikkaan reikiä ja piilottaa pieniä pähkinän paloja sinne. Tässä rajana on lähinnä omistajan mielikuvitus.

Asioita, joissa ei ainakaan kannata säästää

Laadukas ruokavalio on papukaijan hyvinvoinnin kannalta pitkässä juoksussa tärkeä asia. Huonon ruokavalion ongelmat eivät välttämättä näy heti päälle, vaan ongelmat voivat esiintyä vasta vuosien päästä. Esimerkiksi monet halvemmat siemensekoitukset voivat sisältää paljon rasvaisia siemeniä ja muuta halpaa täytettä.

Vaikka häkissä voikin säästää rahaa, sen laadusta tai erityisesti koosta ei kannata tinkiä. Hyvälaatuinen häkki voi kestää vuosikymmeniä, joten se maksaa hintansa usein ajan kanssa takaisin. Tämän lisäksi riittävän iso häkki on linnun hyvinvoinnin kannalta tärkeä sekä mahdollistaa usein myös seuran hankkimisen myöhemmin.

Tämän lisäksi reilu määrä virikkeitä on tärkea asia. Kaiken ei tarvitse olla värikkäitä ja kalliita eläinkaupan leluja, vaan niitä voi tehdä itse. Mutta virikkeellistämisestä itsestään ei pidä tinkiä. Kannattaa myös pyrkiä pimentämään häkki huolella; tästä on hyötyä varsinkin valoisina kesinä.

Tuleeko mieleesi muita mahdollisia kustannuseriä tai ajatuksia siitä, miten säästää rahaa ostaessasi papukaijaa? Jätä kommentti artikkelin jälkeen!

Lisää lukemista ja linkkejä

Kirjoittaja:

Jarmo on Papukaija.fi-sivuston perustaja ja ylläpitäjä. Hän on Nurmijärvellä asuva lintuharrastaja, joka yrittää parhaansa mukaan auttaa suomalaisia lintuharrastajia jakamalla tietoa. Jarmo toimii tällä hetkellä myös Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liitto ry:n puheenjohtajana ja Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n hallituksessa.

2 vastausta artikkeliin “Papukaijan hinta koostuu monesta tekijästä”

 1. Jekat5@hotmail.com' Patricia sanoo:

  Hei,
  Olisin kiinnostunut aurinkoaratista, mistä löytäisin kyseisestä linnusta tietoa ja sen elintavoistaan?
  Haluaisin vielä kysyä paljon papukaijan rekisteröinti maksaisi ja kuinka paljon sukupuolen selvitys testillä maksaisi?
  Kiitos vastauksesta etukäteen.!

  • Jarmo Tuutti sanoo:

   Moikka,

   Aurinkoaratista ei taida kovinkaan paljoa löytyä tietoa Suomeksi. Itselläni ei ole ainakaan montaa tullut vastaan täällä, eli jos sellaisen haluaisi ostaa, niin luultavasti pitäisi hakea ulkomailta.

   Sen verran aurinkoaratista voisin varoittaa kuitenkin, että niillä on yleensä todella kova ääni.

   Kannattaa kysellä Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n foorumilta ja Facebook-ryhmästä:

   http://forum.kaijuli.fi/index.php
   https://www.facebook.com/groups/kaijuli/

   Tunnistemerkityn papukaijan lisääminen Suomen ainoaan linturekisteriin (www.linturekisteri.fi) ei maksa mitään.

   DNA-testi näyttäisi olevan melko halpaa nykyisin, 4,5 euroa täällä: http://www.sexadodeaves.com/tienda/en/

   – Jarmo

Vastaa

Roskapostin esto *