Viisi helppoa askelta papukaijojen käyttäytymisongelmien ratkaisemiseksi

Teksti:

Viisi helppoa askelta papukaijojen käyttäytymisongelmien ratkaisemiseksi

Teksti:

Käännös Barbara Heidenreichin blogissaan julkaisemasta artikkelista ”Five Easy Tips for Solving Parrot Behavior Problems”.

käännös: Jarmo Tuutti, Käännetty ja julkaistu tekijänoikeuksien haltijan luvalla.

Papukaijat voivat olla merkittävä ilon lähde elämässämme. Kuitenkin joskus niiden käyttäytyminen saattaa vaikuttaa täysin sopimattomalta kotiimme. Joskus tämä epätoivottava käyttäytyminen voi johtaa epätoivoisiin yrityksiin löytää uusi koti rakkaalle linnulle. Vaikka osaa epätoivotusta käyttäytymisestä voi olla haastavaa muokata ilman apua, moniin käyttäytymisongelmiin voidaan käyttää seuraavia yksinkertaisia periaatteita.

1. Opettele lukemaan ja tulkitsemaan lintusi ruumiinkieltä

Näin lintusi kommunikoi kanssasi. Huomioi, miten lintusi höyhenet ovat, miltä sen silmät näyttävät, mitä se tekee suullaan jne eri kellonaikoina. Päättele näkemästäsi, onko lintusi rentoutunut, pelokas tai aggressiivinen. Yritä muistaa, miten eri ruumiinasennot toimivat eri ”mielentilojen” kanssa ja käytä tätä tietoa, kun toimit lintusi kanssa. Pyri välttää asioita, jotka saavat lintusi näyttämään, että se on pelokas, hermostunut tai aggressiivinen. Keskity toimiin, joiden ansiosta lintusi vaikuttaa rentoutuneelta tai sen olo mukavalta. Esimerkiksi, jos yrität ottaa lintuasi kädellesi ja se näyttää elekielellään, että olisi puremassa, kunnioita tätä ja yritä myöhemmin uudelleen. Voit myös yrittää suostutella lintusi odottamaan kädelle astumista herkkupalan avulla.

2. Etsi herkku, joka toimii

Herkkupalan, josta lintusi todella tykkää, käyttö toivotun toiminnan palkitsemisessa on erittäin hyvä työkalu käyttäytymisen muokkaamisessa. Herkku on keinosi viestiä linnullesi, että se, mitä se juuri teki, on hyvä asia. Helppo tapa tunnistaa toimiva herkku on tarkkailla lintusi normaalia ruokavaliota aamulla. Katso, minkä ruan lintusi syö ensin, sillä se on luultavasti lintusi lempiruokaa. Ota kyseinen ruoka pois lintusi normaalista ruokavaliosta ja käytä sitä palkitaksesi toivottua käyttäytymistä pitkin päivää. Monet papukaijat tykkäävät myös auringonkukansiemenistä, pähkinöistä, viinirypäleistä yms. Herkkupalat kannattaa pilkkoa riittävän pieniin osiin, jotta voit käyttää niitä sitten useammin lintusi palkitsemiseen ilman, että syötät sille liikaa herkkuja.

3. Älä pakota lintuasi tekemään mitään, mitä se ei halua tehdä

Tämä voi vaikuttaa maalaisjärjeltä, mutta asia usein jätetään huomiotta. Lintusi ruuminkielen lukeminen on tärkeä osa, kun yrität toimia näin. Tunnista, milloin lintusi kertoo sinulle ”ei” eleillään. Sen sijaan, että jatkaisit ja yrität pakottaa lintusi toimimaan jotenkin, yritä löytää jokin keino saada lintu toimimaan, kuten haluat käyttäen positiivisia metodeja, kuten herkkuja ja palkkioita askelista oikeaan suuntaan. Tämä auttaa luomaan positiivisen ja luottamukseen perustuvan suhteen sinun ja lintusi välille.

4. Palkitse toivottu käyttäytyminen, jätä ei-toivottu huomioimatta

On helppoa reagoida ei-toivottuun käyttäytymiseen nähdessään sitä. Tämä ei kuitenkaan ole aina tehokkain keino muokata tuota käyttäytymistä. Esimerkiksi jos papukaijasi huutaa saadakseen huomiota, käveleminen häkin viereen huutamaan voi itse asiassa olla juuri sitä huomiota, jota lintusi hakee. Tällä voit opettaa lintusi huutamaan, jotta tulisit sen häkin luokse. Jos tämän sijaan menetkin häkin luokse vasta, kun lintu on hiljaa tai tekee jotain muuta, opetat sille, että toivotun huomion saa muuten, kuin huutamalla.

5. Opeta lintuasi tekemään mitä haluat palkitsemalla pieniä askeleita oikeaan suuntaan

Joskus voi kestää kauemmin kouluttaa lintusi tekemään jotain käyttäen positiivisia metodeja, mutta pidemmän päälle sinä sekä lintusi olette näin onnellisempia. Sen sijaan, että pakottaisit lintusi tekemään jotain, jaa toivottu tulos pieniin askeleihin mielessäsi. Kun lintusi tekee yhden näistä askeleista, palkitse se herkulla. Viimein pääset haluamaasi lopputulokseen ja koko prosessi on ollut positiivista ja hauskaa lintusi mielestä. Voit esimerkiksi kouluttaa lintusi astumaan kädellesi palkitsemalla sen siitä, että se ottaa askeleen kättäsi kohti, nostaa jalkaansa, laittaa jalkansa kädellesi, laittaa molemmat jalkansa kädellesi, antaa sinun liikuttaa sitä kädelläsi jne. Näin saat linnun, joka tekee mielellään, kuten toivot siltä.

Näiden yksinkertaisten periaatteiden käyttäminen voi auttaa muokkaamaan lintusi käyttäytymistä. Tämä taas voi johtaa pitkää, onnelliseen ja harmoniseen suhteeseen lintusi kanssa. Yritä siis sitä!

Lisätietoja:

Kirjoittaja:

Barbara on toiminut ammattimaisena eläinkouluttajana vuodesta 1990 lähtien. Hän pyörittää omistamaansa yritystä Good Bird Inc. (www.GoodBirdInc.com), joka tarjoaa käyttäytymiseen ja kouluttamiseen liittyviä tuotteita lemmikkilintuharrastajille. Tuotteisiin lukeutuu Good Bird Magazine –lehti (www.goodbirdinc.com/magazine.html), kirjoja, videoita (www.goodbirdinc.com/books.html ), ja käyttäytymistä ja kouluttamista käsitteleviä tilaisuuksia. Hän on kirjoittanut Avian Publications –kustantamon julkaiseman teoksen “Good Bird! A Guide to Solving Behavior Problems in Companion Parrots”sekä TFH Publications:n julkaiseman kirjan “The Parrot Problem Solver. Finding Solutions to Aggressive Behavior”. Hän on myös kansainvälisen lintukouluttajien ja opettajien yhdistyksen, the International Association of Avian Trainers and Educators ( www.IAATE.org), entinen puheenjohtaja. Barbaran uralle mahtuu myös koulutuskonsultaatiota eläintarhoille ja muille eläimiin liittyville tiloille. Hänen erikoisuutenaan on vapaana lentävien lintujen kouluttaminen. Hän on ollut mukana kehittämässä ja tuottamassa yli viittätoista erilaista vapaana lennättämiseen keskittyvää koulutusohjelmaa. Barbara tarjoaa edelleen konsultaatiopalveluita eläintarhoille ja muille eläinten kanssa tekemisissä oleville tahoille Animal Training and Consulting Services (www.ATandCS.com) -yrityksensä kautta. Uransa aikana hän on kouluttanut eläimiä, henkilökuntaa ja esittänyt näytöksiä ympäri maailmaa.

Vastaa

Roskapostin esto *