Valjaiden pukemisen opettaminen papukaijalle

Teksti:

Valjaiden pukemisen opettaminen papukaijalle

Teksti:

Valjaat.. niin monet ihmiset haluavat opettaa tämän asian linnulleen. Monille papukaijoille tämä on vaikea asia, joka voi koetella kouluttajien kärsivällisyyttä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että omistajien tulisi luovuttaa positiivisen vahvistamisen käytön kanssa tämän yhteydessä. Se vain tarkoittaa valmistautumista siihen, että aikaa kuluu, ehkä jopa kauan. Mutta minulle tämä on täysin hyväksyttävä asia.

käännös: Jarmo Tuutti

Julkaistu alunperin Barbara Heidenreichin blogissa nimellä ”Harness Training your Parrot”. Käännetty ja julkaistu tekijänoikeuksien haltijan luvalla.

Ne, jotka ovat olleet seminaareissani ja nähneet videopätkiä papukaijasta istumassa paikoillaan verikoetta varten ja istumassa orrella kärsivällisesti rokotusta varten, ymmärtävät varmasti, että nämä asiat opetettiin pienissä osissa ja opettaminen kesti kauan. Luin äskettäin erään ystäväni kirjan käsikirjoituksen, jossa hän kirjoitti, että ”voit olla varma, että pienimmissä osissa opettaminen on vaikuttavimpien opetettujen käyttäytymismallien taustalla”.

Meillä on tapana olettaa, että papukaijojemme pitäisi tehdä asioita, joita haluamme ja kun haluamme. Erityisesti liittyen asioihin, jotka saavutamme muiden lajien, kuten koirien, kanssa helposti.

Anelen, että valjaiden opettamista haluavat ihmiset pysähtyvät hetkeksi, rauhoittuvat ja sanovat ”On OK, vaikka tämän opettaminen kestäisi kaksi vuotta”. Siinä ei luultavasti kestä niin kauan, mutta se auttaa sinua rauhoittumaan, etkä koe painetta saada asiaa hoidetuksi juuri sillä sekunnilla. Etene vauhdilla, joka sopii papukaijallesi.

Sanon usein ihmisille, että entä jos kyseessä olisi leijona tai piikkisika… mitä tekisit, jos tämä eläin ei haluaisi pitää valjaita? (Mainitsen piikkisian, sillä eräässä konsultoimassani eläintarhassa työskentelimme opettaaksemme piikkisikaa pitämään valjaita.) Voimankäyttö luultavasti saa aikaan aggressiivisuutta ja eläin ei tule lähellesi. Ja kuten aikaisemmin mainittu, tavoitteenamme on luoda innokas osallistuja ja sen avulla vaalia sitä mahtavaa suhdetta, jonka voimme eläimeen saada.

Olen itsekin työskennellyt tämän asian kanssa. Aloitin amatsonini kanssa ehkä noin vuosi sitten ja olen työskennellyt ajoittain tämän kanssa. Kuljin useiden kokeilujen läpi. Eri valjaat, eri tavat jakaa opetettava asia osiin jne. Olen myös opettanut tätä kahdelle kotoani löytyvälle nuoremmalle papukaijalle. Toinen on jo oppinut pitämään valjaita ja toinen vielä opettelee. Kun kaikki (ja eräs toinen, jolle tämän haluan opettaa) ovat oppineet asian, minulla on kasassa kattava opetustyökalu tätä varten. Tässä kuitenkin esivilkaisu, jonka avulla voit aloittaa. Se ei käy läpi kaikkia askeleita, mutta sen avulla voit saada ideoita.

Loppupelissä ideana on, että vaikeiden asioiden opettaminen vaatii pieniä askeleita, tehokkaita vahvisteita, harjoittelua, kun eläin on vastaanottavainen näille vahvisteille, eläimen tahdilla etenemistä… ja aikaa. Ole kärsivällinen. Sinulla on vielä vuosia edessä papukaijasi kanssa.

Ps. Käytän itse ”Aviator Harness” -mallia.

Kääntäjän huomautus: Videon löydät alkuperäisen blogimerkinnän yhteydestä.

Kirjoittaja:

Barbara on toiminut ammattimaisena eläinkouluttajana vuodesta 1990 lähtien. Hän pyörittää omistamaansa yritystä Good Bird Inc. (www.GoodBirdInc.com), joka tarjoaa käyttäytymiseen ja kouluttamiseen liittyviä tuotteita lemmikkilintuharrastajille. Tuotteisiin lukeutuu Good Bird Magazine –lehti (www.goodbirdinc.com/magazine.html), kirjoja, videoita (www.goodbirdinc.com/books.html ), ja käyttäytymistä ja kouluttamista käsitteleviä tilaisuuksia. Hän on kirjoittanut Avian Publications –kustantamon julkaiseman teoksen “Good Bird! A Guide to Solving Behavior Problems in Companion Parrots”sekä TFH Publications:n julkaiseman kirjan “The Parrot Problem Solver. Finding Solutions to Aggressive Behavior”. Hän on myös kansainvälisen lintukouluttajien ja opettajien yhdistyksen, the International Association of Avian Trainers and Educators ( www.IAATE.org), entinen puheenjohtaja. Barbaran uralle mahtuu myös koulutuskonsultaatiota eläintarhoille ja muille eläimiin liittyville tiloille. Hänen erikoisuutenaan on vapaana lentävien lintujen kouluttaminen. Hän on ollut mukana kehittämässä ja tuottamassa yli viittätoista erilaista vapaana lennättämiseen keskittyvää koulutusohjelmaa. Barbara tarjoaa edelleen konsultaatiopalveluita eläintarhoille ja muille eläinten kanssa tekemisissä oleville tahoille Animal Training and Consulting Services (www.ATandCS.com) -yrityksensä kautta. Uransa aikana hän on kouluttanut eläimiä, henkilökuntaa ja esittänyt näytöksiä ympäri maailmaa.

Vastaa

Roskapostin esto *