Neitokakaduhuoneen rakentaminen

Teksti:

Neitokakaduhuoneen rakentaminen

Teksti:

Rakensin yhden viikonlopun aikana seitsemän neitokakadun parvellemme pieneen makuuhuoneeseen yli neljän neliömetrin aviaarion. Tekemieni elementtien avulla olisi mahdollista rakentaa minkä tahansa kokoinen aviaario.

Neitokakadumme tarvitsivat paremmat tilat, sillä niitä ei pystynyt ulkoiluttamaan turvallisesti samaan aikaan amatsonien kanssa. Tällöin paras ratkaisu oli oma huone, josta ne pääsisivät silti ajoittain valvottuna muuhun huoneistoon lentelemään. Tämän lisäksi huoneen lattialle oli helppo rakentaa tilat muutamalla siniviiriäisparille.

En kuitenkaan halunnut laittaa niitä tuohon huoneeseen pelkiltään muutamasta syystä. Ensinnäkin huoneeseen piti saada pesityshäkki sekä halusin huoneeseen kahden oven järjestelmän, jottei tarvitsisi olla varuillaan huoneeseen astuessaan. Tämän lisäksi linnut olisivat pystyneet jyrsimään paikkoja (kuten ikkunan karmit) sekä muutenkin sotkemaan paikkoja tehokkaasti. Päädyinkin rakentamaan huoneeseen 2 seinää, jolloin toiselle seinälle jäi pieni käytävä sekä huoneen päätyyn jäi tilaa pesityshäkille.

Suunnittelussa itselläni oli kolme periaatetta:

  • Käytän mahdollisimman paljon vanhoista puretuista rakennelmista löytyvää materiaalia
  • Kokonaisuus pystytään purkamaan siirtoa varten helposti
  • Mahdollisimman vähän porattavia reikiä seiniin

Näiden pohjalta päädyin seuraavaan ratkaisuun:

  • Elementeistä kasattava häkki, elementit kiinnitetään toisiinsa pulteilla
  • Yksittäisten elementtien leveys perustui olemassaolevan verkon leveyteen
  • Kotoa aikaisemmista häkeistä saadut vanerit sahataan sirkkelillä sopiviksi
  • Kasaan häkin ilman L-rautoja, joita olen käyttänyt aikaisemmin turhan paljon

Alla vielä suuntaa-antava kuva huoneen tilankäytöstä (ei mittakaavassa):

Neitokakadun aviaarion pohjapiirrustus

Kuvasta nousee esiin selvästi se, että huoneen ovi ei olisi auennut, jos olisin tehnyt täysin suorakulmion muotoisen häkin. Vinoon elementtiin oli myös helppo laittaa aviaarion ovi.

Loppupelissä sain työn valmiiksi yhden viikonlopun aikana, kun lauantaina auttamassa oli isäni ja sunnuntaina osan päivästä tyttöystäväni. Tähän työhön tosin kuului myös viiriäisähkin valmistaminen. Linnut pääsivät muuttamaan uuteen kotiinsa vihdoin hieman ennen kymmentä sunnuntai-iltana. Hintaa ostetuille neitokakaduaviaarion tarvikkeille tuli alle sata euroa, sillä pystyin hyödyntämään muuta materiaalia niin hyvin.

Häkkiä varten tarvitsin seuraavat materiaalit:

  • 50 x 50mm puuta runkoa varten
  • Pulverimaalattua verkkoa
  • Vaneria
  • Riittävästi ruuveja (runkoa ja vanerin kiinnitystä varten, runkoon upotettavia ruuveja)
  • Niittejä verkon kiinnittämistä varten
  • Pitkiä pultteja elementtien toisiinsa kiinnitystä varten (+ mutterit ja prikat)
  • Muutama sarana

Rakentaessani aviaariota käytin (ainakin) seuraavia työkaluja:

  • Muutama pora, puuterät ja senkkauspää
  • Ruuvimeisselit / poraan kiinnitettävät päät
  • Nitojakone
  • Sirkkeli ja saha (käytä jiirilaatikkoa sahan kanssa)

Materiaalivalinnat

Runko vaati riittävän jykevää puuta ja löysinkin sopivaa sahattua (muttei höylättyä) 50x50mm puuta kohtuullisen halvalla. Yleisesti voi olla järkevintä yrittää etsiä jotain pienempää sahaa tai vastaavaa, josta puun saisi myös mittaan sahattuna. Ne tekevät usein tarkkaa jälkeä ja tämä säästää myös paljon aikaa.

Itse en tosin ole vieläkään varma, että mitä puun kohdalla tapahtui, sillä en tunne standardeja. Puun piti olla 50x50mm, mutta se loppupelissä olikin 47x47mm, joten tämän takia vanerit vaativat hieman pienentämistä jälkeenpäin. Kannattaa siis olla tarkkana.

Verkkoa sain riittävästi vanhasta häkistäni (Aviaario huoneen nurkkaan), jonka samalla purin. Kyseessä on 19mm silmäkoolla varustettu pulverimaalattu verkko, joka sopi tarkoitukseensa erittäin hyvin. Aivan yhteen elementtiin verkko ei riittänyt, mutta tähän laitoin vaneria.

Vanerina käytin 6mm koivuvanerin palasia, joita vanhoista rakennusprojekteista oli jäänyt yli. Vanerin leikkaamiseksi käytin sirkkeliä, mutta myös tavallinen saha toimii; se on vain hieman hitaampaa. Jos sahaat vaneria sahalla, laita sahattavaan kohtaan puristimilla kiinni suora puupätkä, jolloin voit sahata sitä pitkin tarkasti.

Huoneen suojaaminen

Koska suunnitelmiini kuuluivat rakenteet vain kahdelle seinälle, piti sisään jäävä seinä suojata jollain tapaa. Päädyin poraamaan seinään reiät koukuille (ainoat reiät, joita projektia varten piti porata) ja ripustaa niistä valkoisen pressun roikkumaan kuvan osoittamalla tavalla:

Neitokakaduhuoneen suojaus

Kuvasta näkyy, että kulman kiinnitin ruuvaamalla pienen palikan seinään ja puristamalla pressun sen ja seinän väliin. Laitoin myös huoneen lattialle suojapeitteen.

Aviaarion elementtien valmistus

Suunnittelin elementtien koot niin, että ne olisivat juuri vanhojen verkkojen ja/tai vanerien kokoisia. Näin esimerkiksi verkkoa tarvitsi vain leikata lyhyemmäksi.

Aviaarion elementtien ruuvit

Elementin pystypuut olivat noin huoneen korkuisia, kuitenkin miinus yksi sentti, jotta ne saisi helposti pystytettyä, sillä tästä tilasta lintu ei tule läpi. Kiinnitin vaakapuut niihin poraamalla pystypuuhun reiän, johon 80mm pitkän ruuvin sai upotettua (voit käyttää tässä apuna erillistä terää tai suurempaa poranterää). Käyttämällä kahta ruuvia rakenteesta sai todella tukevan.

Alempien keskellä olevien vaakapuiden kohdat määritteli se, missä kohtaa alareunan vanerista siirryttiin verkkoon. Ylemmät laitettiin kaikki samalle korkeudelle lähinnä tukemaan verkkoa.

Neitokakaduaviaarion kehikot

Käytännön vinkkinä huomasin, että kannattaa pyrkiä mahdollisimman paljon sarjatyöhön jos haluaa nopeuttaa työtä. Kasasimme kaikki kehikot valmiiksi kerralla: porasin ensin pystypuihin reiät, tämän jälkeen päät “senkattiin” (ruuvin upottamista varten) ja viimein kasasimme kehikot. Tässä auttoi useampi porakone: yhdessä oli kiinni poranterä, toisessa senkkauspää ja viimeisessä ruuvipää.

Aviaarion verkko ja vaneri

Vanerin ruuvasin kiinni runkoon (ylimääräiset reiät ovat vanhoista projekteista). Jos on käynyt niin, että rakenteesta tulee hieman vino (mikä on tavallista varsinkin ohuemman puun kanssa), voit vanerin avulla suoristaa sen tehokkaasti (kunhan vaneri on suoraa, usein kannattaa hankkia mittaan leikattuna): laita yksi kulma kohdalleen ja vaneri kiinni puristimella. Tämän jälkeen väännä rakenne suoraksi ja kiinnitä toinen puristin ja laita vaneri ruuveilla kiinni.

Verkon kiinnitin tällä kertaa niiteillä. Aikaisemmin hieman vierastin tätä ajatusta, mutta nähtyäni miten hyvää jälkeä sillä saa aikaan päädyin ratkaisuun sen helppouden takia. Käytin 14mm niittejä ja laitoin niitä joka toiseen silmään, jolloin verkko oli erittäin tukevasti kiinni.


Valmis aviaarion kehikko

Aviaarion seinien kasaaminen

Seuraavana vaiheena oli laittaa aviaario kokoon. Tässä vaiheessa kannattaa huomioida, että rakenteiden liikuttele vaikeutuu merkittävästi ja jouduimmekin muutamaan otteeseen miettimään, miten saisimme rakenteen paikoilleen.

Elementtien kiinnitys pulteilla

Liitin valmiit elementit toisiinsa poraamalla niiden läpi reiät ja laitoin ne kiinni toisiinsa 120mm pitkillä pulteilla ja muttereilla. Tässä tapauksessa riitti kaksi pulttia yhtä saumaa kohti. Saman kiinnityksen laitoin kulmaan.

Oviaukko ja ovi

Koska huoneen ovi ei olisi mahtunut muuten aukeamaan, jouduin laittamaan oviaukon kohdan vinoon.

Aviaarion oven kohta

Käytännössä kiinnitin sen muuhun rakenteeseen saranalla, jolloin sain sen haluamaani kulmaan. Rakenteet ovat riittävän raskaita, jotta tämä pysyy silti paikoillaan. Tätä saranaa ei siis ole tarkoitus käyttää päivittäin oven avaamiseen, vaan pelkästään kyseisen elementin saamiseen sopivaan kulmaan.

Neitokakaduhäkin ovi

Itse oveksi laitoin yksinkertaisesti vanerin palasen. Koska saranoiden ruuvit tulisivat vanerista läpi, kiinnitin saranat vaneriin pulteilla. Lukon kohdalla päädyin karkeaan, mutta toimivaan ratkaisuun: vanerin läpi poratusta reiästä tulee läpi ruuvattava silmukka, johon voin laittaa tapin lukitsemaan oven kiinni.


Aviaarion ovi

Muita yksityiskohtia ja huomioitavaa

Muutamia muita huomioimisen arvoisia yksityiskohtia aviaariosta…

Ensinnäkin elementtejä rakentaessa kannattaa huomioida, ettei niitä usein saa suoraan seinään kiinni huoneen listojen takia. Helpoin ratkaisu tätä varten olisi tehdä lovi elementin alareunaan, mutta huomasin tämän ongelman liian myöhään. Itse ratkaisun ongelman tukkimalla syntyneen raon seinän ja elementin välissä laittamalla siihen riittävän paksun listan.

Huoneen viiriäishäkki

Aviaarion sisälle tulleen viiriäishäkin päälle laitettiin hiekalla täytettävä kaukalo, jota voidaan käyttää hyvin neitokakadujen ruokailupaikkana heittämällä siemeniä hiekan sisään. Kaukalo on myös helppo pitää puhtaana.

Aukko pesityshäkkiin

Päätyyn jätin pienen raon vaneriin, johon laitoin liukuvan palasen naulauslistoilla. Tämän palasen saa liu’utettua pois helposti, jolloin pesityshäkissä olevat poikaset voivat siirtyä helposti aviaarioon omaan tahtiinsa.

Aviaarioon tuotiin sisälle noin 2 metriä korkea paksu puu, jonka tuin lattialla muutamalla muulla puupalalla sekä kiinnitin parin orren avulla aviaarion rakenteisiin. Tähän raskaaseen puuhun on helppo kiinnitellä oksia linnuille.

Viimein yleiskuvat valmiista häkistä juuri ennen muuttoa ja lintujen muuton jälkeen. Häkki oli kuvan ottamisen hetkellä vielä hieman tyhjä ja vaati mm. virikkeitä sekä lisää orsia ja kiipeilymahdollisuuksia. Sunnuntai-iltana tärkeintä oli kuitenkin saada neitokakadut matkahäkeistä aviaarioon ja kalustamisen pystyi aloittamaaan seuraavana päivänä.

Valmis aviaario

Valmis aviaario

Valmis aviaario

Kirjoittaja:

Jarmo on Papukaija.fi-sivuston perustaja ja ylläpitäjä. Hän on Nurmijärvellä asuva lintuharrastaja, joka yrittää parhaansa mukaan auttaa suomalaisia lintuharrastajia jakamalla tietoa. Jarmo toimii tällä hetkellä myös Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liitto ry:n puheenjohtajana ja Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n hallituksessa.

Vastaa

Roskapostin esto *